Reţetă de prăjitură cu ciocolată:
Ingredientele necesare:
Pentru blat: 6 ouă; 200 de grame de zahăr; 40 de mililitri de apă; 40 de mililitri de ulei; 3 linguri de cacao; 200 de grame de făină; un plic de praf de copt.
Pentru cremă: 400 de grame de ciocolată albă; 400 de mililitri de frişcă; 5 grame de gelatină; un plic de glazură din comerţ.
Cum se prepară:
1. Separă albuşurile de gălbenuşuri.
2. Amestecă gălbenuşurile cu ulei până se obţine o maioneză subţire. Bate apoi albuşurile împreună cu zahărul până se face spumă, iar la final adaugă apă.
3. Amestecă făina cu cacaoa şi praful de copt, iar apoi adaugă treptat gălbenuşurile. Pune compoziţia într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Lasă blatul să se coacă aproximativ 30 de minute.
Cum se face crema?
1. Pentru cremă, trebuie să foloseşti ingredientele enumerate mai sus. Pune frişcă lichidă într-o cratiţă pe baie de aburi şi când este gata adaugă ciocolată ruptă în bucăţi mici. Amestecă până ciocolată se topeşte şi crema se omogenizează.
2. Pune cratiţa pe aragaz, la foc mediu şi lasă crema la fiert aproximativ 5 minute. Da deoparte să se răcorească, iar apoi dizolvă gelatina în apă călduţă. Atenţie! Nu lăsa gelatina la fiert pentru că se va înmuia prea tare.
3. Crema se lasă în frigider câteva ore, iar apoi se bate cu mixerul până devine consistentă.
4. Taie blatul în două şi însiropează-l cu sirop de zahăr ars. Topeşte 250 de grame de zahăr ars într-o crăticioară, cu două linguri de apă. Când devine caramelizat, stinge zahărul ars cu 500 de mililitri de apă. Poţi adaugă şi puţină esenţă de rom, dacă îţi place.
Praful de glazură din plic se prepară după instrucţiunile trecute pe ambalaj. În general se face foarte uşor.