Picaturile de seva ce se scurg la taierea de primavara a vitei de vie, sub aspectul unui lichid transparent, cu gust dulce – salciu, sunt leacuri apreciate inca din Antichitate, pentru efectele benefice aduse sanatatii organismului uman.

Lacrimile vitei de vie sunt considerate adevarate intaritoare de primavara pentru sistemul imunitar, acestea continand viniferin, un antioxidant de 62 de ori mai eficient decat vitamina C.

Lacrimile vitei de vie: Lacrimile vitei de vie sunt un pretios medicament natural, cu proprietati antihemoragice, antiinflamatoare si nontoxice. Efectul antiseptic al lichidului creste rezistenta ochilor si pielii in fata infectiilor.

Mod de obtinere: Seva de primavara, sau lacrimile vitei de vie, asa cum mai sunt cunoscute, se obtine prin taierea cu foarfeca de vie a coardelor in diagonal – pentru a se obtine o suprafata de scurgere cat mai mare – si fixarea in diagonala a unei sticlute curate, in capatul taiat, pentru colectarea acesteia.

O astfel de procedura de colectare a sevei se face primavara, din momentul in care via incepe sa inverzeasca.

Este important ca seva sa provina de la via care nu a fost fertilizata sau tratata chimic. Produsul astfel obtinut se pastreaza in sticle curate, inchise la culoare si astupate ermetic, temperatura ideala (pentru a preveni alterarea) fiind de 8 grade Celsius.

De asemenea, este recomandat ca seva folosita in scop terapeutic sa nu fie mai veche de 2 saptamani.

Mod de administrare: Pentru intarirea sistemului imunitar, seva, foarte activa din punct de vedere terapeutic, se consuma in cantitati mici, de maximum 50 ml. pe zi. De regula, pentru intarirea sistemului imunitar, se administreaza 1 – 2 lingurite, din ora in ora, pe stomacul gol, dimineata, intre orele 8 – 12.

Afectiuni oculare: Cel mai cunoscut efect terapeutic al sevei provenite de la vita de vie consta in combaterea unor afectiuni oculare, in special blefaritei si conjunctivite, datorita uimitoarelor sale proprietati antiinflamatoare si antiseptice, ca de altfel, actiunii de marire a rezistentei la infectii, la nivelul ochilor.

Cu seva de vita proaspat recoltata se ung pleoapele sau se aplica comprese pe ochii inchisi, care se lasa sa actioneze timp de 15 minute.

O alta varianta pentru tratarea afectiunilor oculare consta ca in fiecare dimineata sa se puna in palma foarte curata o cantitate suficienta de seva cu care vor fi spalati ochii, prin clipire, de cel putin 20 de ori.

Seva se poate aplica si prin picurare, in acest caz procedeul repetandu-se seara, fara a fi urmat de o imbaiere, ci de aplicarea a unui tampon steril imbibat in seva, peste pleoapele inchise. Tratamentul afectiunilor oculare se urmeaza in fiecare an, primavara, pe o perioada de minimum 2 luni, fara intrerupere.

Distribuie pe: