Pe măsură ce îmbătrânim, firele de păr alb își fac apariția. Dar cercetările au sugerat că acesta ar putea fi unul dintre singurele semne ale unei boli grave care se instalează fără să ne dăm seama.

Colesterolul ridicat este descoperit de obicei doar atunci când cineva face un test de sânge. Această afecțiune apare atunci când în sânge există o cantitate prea mare de substanță grasă, numită colesterol.

Acesta devine dăunător atunci când se lipește de interiorul arterelor, acumulându-se și reducând fluxul sanguin.

Acest lucru pune o persoană la un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord.

„Colesterolul ridicat nu provoacă simptome. Puteți afla dacă îl aveți doar în urma unui test de sânge’, spune NHS.

Dar cercetătorii de la John Hopkins au dovezi că un nivel ridicat de colesterol are un impact asupra părului, relatează The Mirror.

Cercetătorii au hrănit apoi un grup de șoareci cu o dietă occidentală bogată în grăsimi, iar un al doilea grup cu mâncare standard.

Unii șoareci au fost astfel concepuți să aibă ateroscleroză – atunci când arterele sunt înfundate de substanțe grase.

Toți șoarecii au fost hrăniți cu dietele care le-au fost atribuite de la vârsta de 12 săptămâni până la 20 de săptămâni, potrivit rezultatelor publicate în revista Scientific Reports. Șoarecii care au mâncat o dietă occidentală și-au pierdut părul, iar blana lor s-a albit și au suferit și de probleme ale pielii.

Aceste rezultate au devenit mai grave atunci când șoarecii au continuat să mănânce o dietă occidentală timp de 36 de săptămâni, 75% dintre șoareci având pierderea părului și multiple leziuni ale pielii.

Dr. Subroto Chatterjee, profesor de pediatrie și medicină, a declarat: „Descoperirile noastre arată că o dietă occidentală provoacă căderea părului și albirea părului la șoareci. Credem că un proces similar are loc la bărbații care își pierd părul și se confruntă cu albirea părului atunci când au o dietă bogată în grăsimi și colesterol.”

Scopul principal al studiului, publicat în 2018, a fost de a vedea dacă un compus experimental ar putea inversa simptomele observate la șoarecii cu colesterol ridicat.

Afecțiunea poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Aceasta este cauzată în principal de consumul de alimente grase, de lipsa de exerciții fizice, de excesul de greutate, de fumat și de consumul de alcool. Experții recomandă consumul de pește gras, precum somon și macrou, orez brun, pâine și paste, nuci, semințe, fructe și legume.

De asemenea, 2-3 ore de exerciții fizice pe săptămână sunt la fel de importante pentru a reduce nivelul colesterolului. Mersul pe jos, înotul sau mersul cu bicicleta sunt extrem de benefice și aduc un aport suplimentar la reorganizarea vieții.

Distribuie pe: