Văr cu bradul, pinul este mai bogat în răşină şi are o putere terapeutică mai mare. Mugurii săi, care apar aproape concomitent cu cei ai bradului, conţin extrem de multe substanţe vindecătoare.
După cum spune biologul Iulia Pîrvu, „Mugurii de pin conţin uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii şi expectorante, tanin care reduce durerea şi iritaţiile, alcooli şi răşini cu un efect balsamic în tuse, bronşite şi alte afecţiuni respiratorii, flavonoizi, vitamina C.
Mugurii de pin se recoltează în lunile februarie-martie de pe ramurile laterale, înainte de desfacere, când au lungimea sub 5 cm. Se rup împreună cu ramurile subţiri. După uscare, mugurii păstrează un miros aromat şi gust amărui, dacă se conservă în saci de hârtie.
Preparatele din muguri de pin sunt recomandate, în special, în bolile pulmonare, dar şi în inflamaţii ale căilor respiratorii şi în boli ale sistemului nervos.
Diversele forme de preparare a mugurilor de pin sunt recomandate în numeroase tipuri de afecţiuni:
inflamaţii şi infecţii ale căilor respiratorii, boli pulmonare cronice, tuse, bronşite acute, astm bronşic, congestie pulmonară, pneumonie, gripă, guturai, răguşeală, faringită, traheită, amigdalită, sinuzită; – infecţii renale, cistită, pielită, uretrită, nefrită.
litiază renală, insuficienţă renală, leucoree, blenoragie; nervozitate, nevroze astenice, stări de stres, insomnii, nevralgii, nevroze cardiace;
reumatism cronic, poliartroze, osteoporoză, coxartroză, gonartroză, gută; – tulburări circulatorii şi de metabolism; – dermatoze, răni, eczeme, psoriazis, scabie.
Infuzia din muguri, indicată pentru întărirea sistemului imunitar
Infuzia din muguri de pin este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, fiind indicată în tratarea bronşitelor cronice şi a laringitelor.
Un studiu recent a demonstrat că această infuzie are efecte antispastice, antimicrobiene şi fluidifică secreţiile bronşice.
Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată şi pentru stimularea sistemului imunitar.
Modul de preparare al infuziei din muguri de pin
Se pune o lingură cu muguri mărunţiţi la 250 ml apă clocotită, după care se lasă să infuzeze acoperit 15 minute.
Se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se beau 2-4 ceaiuri calde pe zi, cu efecte în inflamaţii ale căilor respiratorii (bronşite, tuse, laringite, traheite) in boli ale aparatului urinar (cistită, pielită, uretrită) şi în caz de anemie şi debilitate.
„Ceaiul de pin este de asemenea foarte util în mai multe afecţiuni. Acesta are propietăţi diuretice, dar şi antiinflamatorii şi antiseptice ale căilor respiratorii şi urinare, iar mugurii de pin sunt un agent cicatrizant”, mai precizează biologul Iulia Pîrvu.