Rinichii sunt organe pereche situate în zona lombară, sub torace, de o parte şi de altă a coloanei vertebrale.

Rolul acestora este de a curată sângele, de a elimina substanţele reziduale, de a filtra lichidele şi de a menţine un echilibru între sarea şi mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale.

În cazul în care rinichii nu funcţionează optim, substanţele reziduale şi lichidele rămân în organism şi cauzează edeme la nivelul membrelor, dificultăţi de respiraţie şi disurie (dificultăţi de golire a vezicii urinare).

Dacă afecţiunea renală nu este tratată la timp se poate instala blocajul renal sau insuficientă renală acută, situaţie care conduce la decesul pacientului. […] Această este o lista cu unele obiceiuri ce trebuiesc evitate pentru a avea rinichi sănătoşi:

1. Abuzul de calmante

Un obicei prost, pe care mulţi oameni îl au, este de a lua calmante pentru dureri de intensitate mică, deoarece cele mai multe calmante pot afecta diferite organe, cum ar fi şi rinichii, având efecte secundare grave. O cercetare recentă a arătat că luarea calmantelor pe o perioada mai lungă de timp, reduce fluxul de sânge şi deteriorează funcţiile renale.

2. Prea multă proteină

Supra-consumul de alimente bogate în proteine şi carne roşie poate deteriora starea rinichilor. O dietă bogată în proteine este sănătoasă dacă nu suferiţi de leziuni renale iar medicul dumneavoastră va recomandă un regim alimentar de proteine limitat. Aportul prea mare de proteine creşte sarcina metabolică a rinichilor.

3. Fumatul

Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor, au declarat că fumatul este dăunător pentru aproape fiecare organ al corpului, inclusiv rinichii. Legăturile dintre bolile de rinichi şi fumat au fost prezentate în mai multe studii.

4. Prea mult sodiu

Un alt rol al rinichilor este metabolizarea de sodiu pe care îl consumăm. Majoritatea aportului de sodiu trebuie să fie eliminat, şi sarea pe care o mâncăm este o excelenţă sursă de sodiu, ceea ce înseamnă că, atunci când mâncăm sare excesiv, rinichii sunt ocupaţi să elimine sodiul, provocând un stres al rinichilor pe termen lung.

5. Ignorarea gripei şi a racelei

Un obicei care poate provoca leziuni renale este ignorarea gripei comune şi a răcelii. Studiile arată că oamenii care au o istorie în a evita odihnă în timp ce sunt bolnavi, au o boală renală.

6. Consumul de prea multă cofeină

Este o obişnuinţă că ori de câte ori ne este sete, alegem să bem alte băuturi cum ar fi sucuri şi băuturi răcoritoare în loc să bem apă. Multe dintre aceste băuturi conţin cafeină. Hipertensiunea arterială pune presiune pe rinichi, care îi poate deteriora, iar cafeină ridică tensiunea arterială.

7. Prea mult consumul de alcool

Atunci când bem alcool ignorăm adesea cantitatea corespunzătoare adecvată pentru o bună sănătate. Consumul excesiv de alcool este un obicei care poate afecta grav rinichii. Alcoolul este plin de toxine care stresează şi deteriorează rinichii.

Distribuie pe: