ÎNȚELEPȚEȘTE-MĂ ȘI VOI ÎNVĂȚA PORUNCILE TALE”.

– De ce Dumnezeu ne dă încercări, să ne descoperim singuri toată nepriceperea și neputințele ascunse?

O pildă frumoasă plină de înțelepciune, să ne putem descoperi singuri valoarea…
Înțeleptul, ucenicul,bijuteria prețioasă, maestru și gura lumii.

– La un bătrân înțelelept și bun sfătuiror a venit un tânăr ucenic, care i-a spus așa:

“Bătrâne, nu îmi găsesc rostul în societate, cu cine stau de vorbă, cui cer un sfat, cui cer un îndemn, fiecare mă disprețuiește în felul lui, după mintea lui, pur și simplu am ajuns eu singur, să cred despre mine că sunt un om de nimic”.

– Morala vieții!

– Ține mine, cât timp în viața ta te vei întovărăși cu oamenii care nu au nici o valoare și valoarea ta va fi zero, precum era această bijuterie în fața tarabagiilor fără pricepere, care nu știau nimic despre valoarea ei.

– Cât timp ne vom căuta aiurea prietenii, tovarășii, semenii, cât timp nu alegem cu cine ne însoțim, cu cine vorbim, cu cine facem prietenie, atunci și valoarea noastră este pe masura nepăsării.

– Dacă suntem vorbiți de rău de cineva mai rău ca noi, valoarea noastră este zero, pentru că suntem cântăriți de oameni mărunți la cuget și fără valoare.

– Dar dacă vreodată, vom fi vorbiți de rău de un om valoros, care are calități și măsuri ale valorilor umane, atunci și valoarea noastră crește gradual cu valoarea acelui om, care a vorbit de noi, indiferent dacă de rău a vorbit, sau de bine.

– Este spre folosul nostru și creșterea noastră, să primim mustrări, iertări, îndreptări, corecturi, de la oameni mai buni ca noi, sau mai cu experiență de viață, dacă vrem creștere spirituală și morală.

– Însă nu trebuie să uităm, că cei care nu au valoare morală și sufletească, nu pot să evalueze lucruri de valoare peste puterea lor, ei neștiind cu adevărat, niciodată care este adevărata valoare.

– De aceea spune Domnul Hristos:

“Nu judeca să nu fii judecat”.(Sf.Evanghelie).

– “Omul se cunoaște după fapte ca pomul după roade”.(Sf.Evanghelie).

Distribuie pe: