Glicemia crescută poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor, dar și a alimentației sau a unor plante medicinale.

6 PLANTE CARE VĂ AJUTĂ SĂ ȚINEȚI GLICEMIA SUB CONTROL

În fitoterapia tradițională există o serie de plante care s-au dovedit eficiente în acest sens. Acestea au proprietăți hipoglicemiante și funcționează ca antidiabetice naturale.

Unele din ele sunt cunoscute, altele mai puțin. Însă le puteți procura de la magazinele naturiste.

Recomandările prezentate în continuare aparțin medicului Daniela Troia – cercetători științific și fitoterapeut specializat.

Ciumăreaua

Ciumăreaua sau ciumărea (Galega officinalis) nu este foarte populară la noi, însă are o eficiență ridicată în ceea ce privește scăderea nivelului de zahăr din sânge.

În compoziția ei se află o cantitate mare de flavonoide, precum galegina. Acestea ajută celulele pancreatice să elibereze insulina.

Totodată, contribuie la scpderea glicemiei prin mutarea glucozei din sânge în mușchi.

Este indicată cu precădere în diabetul de tip 2. Se poate folosi sub formă de infuzie sau pulbere.

Infuzia se prepară din 2 lingurițe de plantă uscată și 200 ml de apă clocotită. După un sfert de oră, ceaiul se strecoară. Se consumă câte 2 căni de infuzie pe zi.

Pulberea se obține din planta uscată și măcinată prin râșnița electrică de cafea. Se administrează câte 1 linguriță înainte de mesele principale.

Cicoarea

Această plantă are beneficii importante pentru organism. Ajută la curățarea sângelui. Stimulează ficatul și bila, dar are și proprietăți antidiabetice, ajutând la reducerea glicemiei.

Conține inulină, o fibră care îmbunătățește metabolismul glucozei și lipidelor la persoanele cu diabet zaharat.

Se administrează sub formă de infuzie, decoct sau salată.

Infuzia se face din 2 lingurițe de frunze uscate de plantă și 200 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 2 ceaiuri pe zi.

Decoctul se obține din 20 g de rădăcină și 1 litru de apă. Planta se fierbe 5-10 minute. Se consumă câte 1 cană de ceai de cicoare în fiecare dimineață. Poate înlocui cafeaua obișnuită.

Salata se face din rădăcinile proaspete. Acestea se fierb și se taie mărunt. Se stropesc cu ulei și zeamă de lămâie.

Are efecte hipoglicemiante însemnate. Salata de cicoare reduce cu 44 de procente nivelul zahărului din sânge.

Salvia

Această plantă poate reduce glucoza din sânge la persoanele cu risc de diabet zaharat de tip 2. A demonstrat efecte similare medicamentului Metformin. Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Dr. Troia spune că salvia curăță receptorii pentru insulină care sunt blocați.

Planta se poate folosi sub formă de infuzie ori tinctură. Infuzia se face din 2 lingurițe de frunze și 250 ml de apă clocotită. Se consumă câte 2-3 căni pe zi.

Pe lângă acțiunea antidiabetică, salvia este de asemenea antiseptică, antimicrobiană, hemostatică și diuretică.

Urzica vie

Această plantă conține substanțe care stimulează pancreasul să producă insulină. Are acțiune hipoglicemiantă și diuretică.

Studiile recente au arătat că urzica ajută la controlul glucozei a jeun la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Se utilizează sub formă de infuzie. Se pune 1 linguriță de frunze tinere uscate la infuzat în 200 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară.

Cura constă în administrarea a 3 ceaiuri pe zi. Primul ceai se bea în cursul dimineții, cu jumătate de oră înainte de masă.

Urzica bătrână poate fi iritantă.

Schinduful

Potrivit unui studiu din 2017, schinduful poate fi util în diabetul zaharat de tip 2. Participanții care au consumat ceai din semințe de schinduf în fiecare zi au avit parte o scădere notabilă a glucozei a jeun după 4 luni de tratament. Totodată, au redus nivelul hemoglobinei glicate după 6 luni.

Dr. Daniela Troia consideră schinduful un remediu de bază pentru diabetici. Ajută la scăderea zahărului, dar și a grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride). Conține cumarine și acid nicotic, substanțe care stimulează secreția de insulină a pancreasului.

Se pun 2 lingurițe de semințe de schinduf la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se administrează câte 2-3 ceaiuri pe zi.

O altă formă de utilizare este pulberea. Semințele se macină fin prin râșnița electrică de cafea. Se consumă 50 g de pulbere, de 2 ori pe zi. Se poate adăuga în mâncăruri.

Păpădia

O recenzie publicată în 2016 a arătat că păpădia poate combate diabetul. Atât frunzele, cât și tulpinile și rădăcina au efecte antihiperglicemiante.

Proprietățile antidiabetice ale acestei plante se datorează unor compuși bioactivi, precum acid cicoric, taraxasterol, acid clorogenic și lactonă sesquiterpenă.

Un studiu a arătat că 5 g de pudră de frunze sau rădăcină de păpădie pe zi timp de 9 zile a redus semnificativ nivelul de glucoză a jeun.

Se poate face o cură în fiecare primăvară cu tije tinere de păpădie. Se consumă câte 8-12 tulpini pe zi. Cura durează 3-6 săptămâni.

Distribuie pe: