Pneumonia este o boală foarte gravă pe care o poate face oricine. La bază, este o complicație a unei infecții respiratorii, cu precădere gripa. Dar mai există încă vreo 30 de cauze diferite ale acestei boli.

Adulții seniori, copiii și persoanele cu boli cronice, inclusiv BPOC și astm, au cele mai crescute riscuri de a face pneumonie.

Care sunt simptomele pneumoniei? Ele pot varia, de la blânde la severe, în funcție de ce pneumonie aveți, de vârstă și de starea de sănătate.

Tuse (cu mucus verde, galben și, uneori, chiar cu sânge)
Febră (care poate fi ușoară sau severă)
Frisoane

Respirație greoaie, mai ales când urcați scările

Alte simptome: durere în piept, durere de cap, transpirații, pierderea apetitului, energie scăzută, oboseală, confuzie (mai ales în cazul bătrânilor)

Simptomele pot varia, în funcție de pneumonia pe care o aveți, dacă este virală sau bacteriană.

În pneumonia cauzată de bacterii, aveți febră mare, transpirați, puls crescut. Buzele și unghiile pot avea o nuanță albăstruie, din cauza lipsei de oxigen din sânge. Pot apărea stări de delir sau confuzie.

Pneumonia virală se manifestă prin febră, durere de cap, dureri musculare, slăbiciune, apnee. Tusea se agravează și expectorați mucus. Dacă aveți cea mai mică bănuială că suferiți de pneumonie, trebuuie să vă prezentați de îndată la medic.

Din ce cauză poți face pneumonie? Cele mai importante cauze: Bacterii, Virusuri

Cine sunt cei mai expuși riscului de a face pneumonie: Persoanele cu vârste mai mici de 5 ani și cele peste 65, fumătorii, cei care au avut o infecție respiratorie recent, persoanele care au suferit AVC, care suferă de demență, boala Parkinson sau alte afecțiuni neurologice și care pot determina inhalarea unui corp străin.

Distribuie pe: