Ingrediente pentru foi:

3 albușuri; 2,5 linguri zahăr; ½ linguri făină; 50 g nuci măcinate sau alune.

Ingredientele de mai de sus sunt pentru o foaie de tort, de asta pentru cele 3 foi le vom tripla.

Ingrediente pentru crema de vanilie:

3 gălbenușuri de ou; 10 linguri zahăr; 2 linguri făină; 2 plicuri zahăr vanilat; 350 ml lapte; 170 g unt.

Ingrediente pentru crema crocantă:

350 g frișcă; 200 g zahăr; 120 g nuci tăiate mărunt sau alune.

Mod de preparare

Pregătim crema de vanilie: punem într-un vas gălbenușurile, zahărul, făina, zahărul vanilat și laptele, amestecăm până va fi fără cocoloașe și fierbem la foc mic până devine o compoziție cremoasă.

Lăsăm crema să se răcească. Între timp frecăm untul și adăugăm crema rece lingură cu lingură.

Pregătim foile: batem albușurile cu mixerul, adăugăm zahărul și batem până ce devine o spumă albă imaculată. Adăugăm făina și nucile, apoi amestecăm totul cu grijă.

Punem aluatul într-o formă de copt tapițată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 20 de minute.

După ce s-a copt prima foaie, o lăsăm să se răcească, și pregătim și celelalte 2 foi. E bine să pregătim foile pe rând, deoarece lucrăm cu spumă din albuș și trebuie să avem grijă să nu se taie.

Pregătim crema crocantă: topim zahărul într-un vas până devine caramel și îl turnăm imediat pe o foaie de copt. Se va întări foarte repede. Acoperim cu o altă foaie de copt și cu un sucitor zdrobim caramelul.

Trebuie să avem grijă să nu îl zdrobim până devine praf sau bucăți prea mici, pentru că asta va fi partea crocantă a prăjiturii. Batem frișca, apoi o amestecăm cu bucățile de caramel și cu nucile (sau alunele).

După ce am pregătit totul, începem ansamblarea tortului. Ungem prima foaie cu 1/3 din crema de vanilie și o parte din crema crocantă. Punem deasupra a doua foaie, peste care mai ungem o parte din crema de vanilie și o parte din crema crocantă.

Pe deasupra punem și ultima foaie, pe care o vom învelii cu crema de vanilie rămasă, și crema crocantă rămasă, peste care presărăm nuci.

Punem la frigider pentru cel puțin o oră, după care o putem servi. Poftă bună!

Distribuie pe: