Este un tonic excelent, creşte pofta de mâncare, îmbună­tă­ţeşte pr­ocesele metabolice, elimină toxinele din organism, previne atero­scle­roza, este benefic în bolile de ficat şi cele ale tractului gastro-intes­tinal. Preparatul este de asemenea un bun diuretic, coleretic şi antipiretic.

Ingrediente:

Se folosesc numai corolele păpădiei (floarea, fără tulpină). Pentru a obţine 4 litri de vin, este nevoie de apro­ximativ un borcan de un litru plin cu flori de păpădie, 1 kg de zahăr, o lămâie, 4 litri de apă, o linguriţă de drojdie.

Mod de preparare:

Florile de păpădie se spală sub jet de apă, într-o sită, după care se pun într-un vas înalt, emailat. Lămâia se curăţă de coajă şi apoi se stoarce. Se adaugă sucul de lămâie şi se pune totul peste florile de păpădie.

La sfârşit, se toarnă trei litri şi jumătate de apă. Se pune vasul pe foc, se lasă lichidul să fiarbă câte­va minute, apoi se trage de pe foc, se aco­peră şi se lasă la infuzat timp de 24 de ore.

A doua zi, într-un vas emai­lat, se dizolvă zahărul în jumătate de litru de apă. Se pune la fiert, până ce se trans­for­mă într-un sirop, apoi se toarnă peste infuzia din flori de păpădie.

La final, se adaugă drojdia, dizolvată în puţină apă cal­dă. Vasul se acoperă cu un tifon şi se lasă la fermentat într-un loc întu­necos şi călduros.

După două zile, lichidul se strecoară, se toar­nă într-un recipient de sticlă şi se acoperă cu un capac din plastic găurit, în care se introduce un furtun pentru elimi­narea dioxidului de carbon. Se lasă într-un loc întunecos, pentru conti­nuarea pro­ce­sului.

După aproximativ o săptămână, se „trage” lichidul din reci­pientul de sticlă, folosind un furtun, pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului.

Se toarnă în sticle de culoare închisă. Se astu­pă bine şi se mai lasă timp de 4-6 săptămâni. După această peri­oadă, vinul este gata de consum. Se conservă într-un loc răcoros, maximum un an.

Mod de folosire:

Se administrează câte 80 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentele cu vin din păpădie nu se prelungesc peste două săptămâni.

Distribuie pe: