Îți plac savarinele? Această rețetă este perfectă pentru tine! Nu vei mai cumpăra niciodată această prăjitură de la cofetărie.

Este o rețetă foarte rapidă și ușoară pe care orice poate să o prepare în confortul bucătăriei sale.

Blatul de savarină este asemănător cu cel de gogoși, doar că are mai multe ouă în compoziție. Ca să vă iasă această prăjitură exact ca la cofetărie, aveți grijă și la modul în care o însiropați. Savarinele trebuie lăsate neapărat să se răcească înainte.

Ingrediente pentru aluat:

440 g făină
300 ml lapte călduț
6 gălbenușuri
un ou întreg
30 g zahăr tos
30 g drojdie proaspată sau un plic de drojdie uscată
15 g zahăr tos
50 ml ulei
coaja rasă de la o jumătate de lămâie
un praf de sare

Ingrediente pentru sirop:

un litru de apă
500 g zahăr tos
coaja rasă de la o jumătate de lămâie

Ingrediente pentru ornat:

40 ml rom
100 g jeleu roșu de fructe sau marmeladă
500 g frișcă naturală
o lingură de zahăr pudră
zahăr vanilat
30 g unt topit

Cum se prepară:

Prima dată trebuie să preparați aluatul. Puneți drojdia și o lingură de zahăr în mixer și amestecați bine. După aceea, turnați laptele călduț, pentru ca drojdia să se desfacă.

Apoi puneți 3 sferturi din cantitatea de făină peste drojdie și peste lapte. Amestecați și acoperiți vasul cu folie alimentară. Lăsați-l la dospit pentru 20 de minute.

Între timp, amestecați gălbenușurile cu oul întreg, cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâie. Compoziția obținută o turnați peste maiaua dospită. Puneți și restul de făină, dar și 50 de ml de ulei și amestecați. Lăsați din nou aluatul la dospit, într-un castron acoperit, pentru 30 de minute.

Formele de savarină se pun pe o tavă și se ung cu unt topit. Puneți în ele aluat, cu o lingură, pentru că acesta va fi destul de moale. Umpleți doar trei sferturi din fiecare formă, pentru că aluatul va crește la cuptor.

Lăsați savarinele la dospit încă 10 minute și apoi băgați-le în cuptorul preîncălzit, pentru 30 minute. După ce sunt gata, trebuie lăsate să se răcească. Pentru sirop, puneți apa la fiert cu zahărul. La final, adăugați și coaja rasă de lămâie.

Înmuiați cojile de savarine în acest sirop, pe toate părțile. După aceea, ungeți-le cu rom, cu ajutorul unei pensule. După ce se vor răci de tot, trebuie băgate în frigider măcar o oră.

Apoi, tăiați câte un căpăcel din fiecare savarină. Bateți foarte bine frișca, adăugați și zahăr pudră, dar și zahăr vanilat. Umpleți savarinele cu frișcă, iar deasupra capacului puneți câte puțin jeleu de zmeură.

Distribuie pe: