De obicei, înainte de Vecernia Sărbătorii sau a duminicii încetează orice lucrare. Este mai bine să se lucreze mai mult în ziua de mai înainte de ajun, atunci când se poate rândui aceasta, şi să nu se lucreze după Vecernia ajunului.

Altceva este să facă cineva într-o sărbătoare sau duminică un lucru uşor, după amiaza, atunci cand este mare nevoie, dar şi acesta cu mare grijă.

Mai demult şi ţăranii care erau la ogoarele lor, de îndată ce auzeau clopotul de Vecernie, îşi făceau Cruce şi încetau munca.

La fel şi femeile ce stăteau acasă, se sculau, îşi făceau Cruce şi lăsau împletitul sau orice altceva lucrau. Iar Dumnezeu îi binecuvânta.

Erau sănătoşi şi se bucurau… Acum au desfiinţat sărbătorile, s-au îndepărtat de Dumnezeu şi de Biserică şi în cele din urmă tot ce scot din munca lor dau la doctori şi la spitale…

Odată a venit un tată la Colibă şi mi-a spus: “Copilul meu se îmbolnăveşte adesea şi medicii nu pot afla ce are”.

“Să încetezi să mai lucrezi duminica şi toate se vor schimba”, i-am spus. Şi într-adevăr, n-a mai lucrat şi copilul lui s-a vindecat.

Întotdeauna le spun mirenilor să înceteze de a mai lucra duminicile şi sărbătorile, ca să nu-i ajungă nenorociri în viaţă.

Fiecare îşi poate rândui treburile, astfel încât să nu le facă în duminici şi sărbători.

Principalul este sensibilitatea duhovnicească. Dacă există sensibilitate, se pot afla soluţii pentru toate. Şi chiar de s-ar păgubi puţin din pricina unor schimbări ale treburilor lor, vor primi îndoită binecuvântare. Dar mulţi nu înteleg aceasta. Nu merg nici la Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie sfinţeşte. Dacă creştinul nu merge duminica la biserică, cum se va sfinţi?

Din păcate însă, oamenii încet-încet merg înspre a nu mai respecta nici sărbători, nici nimic, scrie oradereligie.net

Vezi că si numele le schimbă, ca sa nu-si mai aducă aminte de sfinţi. Pe Vasiliki o fac Viki; pe Zoe, Zozo, spunând astfel de două ori „Zoo”. Au pus sărbătoarea mamei, a lui mai, aprilie… Peste puţin vor spune: „Astăzi este sărbătoarea anghinarei, cealaltă a chiparosului, în cutare ziua de naştere a celui ce a inventat bomba atomică sau fotbalul”. Dar, nu va lăsa Dumnezeu…”.

Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2003 – fragment

Distribuie pe: