Rugăciunea din Noaptea de Înviere

Rugăciunea din Noaptea Învierii este o rugăciune specială: Rugăciunea Luminii.

Această rugă adresată lui Dumnezeu are o putere foarte mare începand cu prima zi de Paste si în toată Săptămâna Luminată.

Cei care o spun îsi curăta sufletele, pentru că prin această rugăciune, lumina divina scânteiaza fiecare spirit viu de pe pământ.

„Stapane, Doamne, Iisuse Hristoase, întelepciune începătoare de lumina a Tatalui Celui fara-de-inceput, Carele locuiesti intru lumina cea neapropiata, Carele ai poruncit luminii sa straluceasca dintru intunerec, Carele ai spus sa fie lumina si a fost lumina, Doamne, Datatorule- de-lumina, Carele ne-ai scos din intunericul inselaciunii si ne-ai calauzit la lumina minunata a cunostintei Tale, Carele ai umplut de lumina si bucurie tot pamantul prin venirea Ta in trup aici si cele de dedesubt prin pogorarea Ta la iad, dupa care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfintii Tai apostoli, tie iti multumim ca prin credinta cea dreapta ne-ai scos din intuneric la lumina si ne-am facut fii ai luminii prin sfantul Botez si am vazut slava Ta plina de har si adevar (Ioan 1, 14).

Dar o, Datatorule-de-lumina Doamne, Carele esti lumina vazuta de cei care au stat in intuneric; Stapane Doamne, Carele esti Lumina cea adevarata, care luminezi pre tot omul care vine in lume (Ioan 1,9), singura Lumina a lumii si lumina vietii oamenilor, de a Carui slava este plin tot universul, caci Tu ai venit ca lumina in lume prin pogorarea Ta in trup, desi lumea a iubit intunericul mai mult decat lumina.

Datatorule-de-lumina, Doamne, asculta-ne pre noi, pacatosii si nevrednicii robii Tai, care in acest ceas stam langa acest preasfant si de-lumina-purtator Mormant si ne primeste pre noi care cinstim Patimile Tale curate, preasfanta rastignirea Ta, moartea Ta de buna voie si punerea si ingroparea trupului Tau cel fara de viata in acest preacinstit Mormant al Tau, si invierea Ta cea de a treia zi pre care incepem sa o praznuim cu bucurie, pomenind pogorarea Ta la iad prin care ca un Stapan ai slobozit prin stralucirea Dumnezeirii Tale sufletele dreptilor tinute acolo, umpland cele mai de jos de lumina.

De aceea praznuind cu inima plina de bucurie si cu duhovniceasca bucurie in aceasta preabinecuvantata Sambata, preamantuitoarele taine implinite intr-un mod dumnezeiesc, potrivit tie, pre pamant si sub pamant, pomenind adevarata lumina lina (inveselitoare) si de dorit, care a stralucit dumnezeieste peste acestia in cele mai de jos, si intr-un chip dumnezeiesc a stralucit din Mormant, facem vadita Lumina care arata Teofania Ta, Cel care ai venit in lume pentru noi.

Caci asa cum in aceasta noapte mantuitoare si stralucitoare toate se umplu de lumina, cerul si pamantul si cele de dedesubt prin taina fericitoare a pogorarii Tale la iad si invierea Ta cea de a treia zi din mormant, cei ce primesc cu evlavie din aceasta Lumina neincetat aprinsa si pururea stralucitoare o trec celor ce cred in Tine, Lumina cea adevarata, si noi Te chemam si Te rugam, Preasfinte Stapane, ca sa arati acest dar de sfintire plin de harul Tau dumnezeiesc prin harul preasfantului si de-viata-purtatorului Tau Mormant si sa binecuvantezi si sa sfintesti pre cei ce se ating de ea cu cucernicie, slobozindu-i de intunericul patimilor, si sa ne faci vrednici de preastralucitoarele Tale salasuri unde straluceste lumina cea neinserata a Dumnezeirii Tale. Da-le, Doamne, sanatate si viata buna, umple casele lor de tot binele.

Datatorule-de-lumina, Stapane, asculta-ma pre mine, pacatosul, in acest ceas si da-ne noua si lor sa umblam in Lumina Ta si sa locuim in ea cat timp vom avea lumina vietii de fata. Fa, Doamne, ca lumina faptelor noastre bune sa lumineze inaintea oamenilor, ca ei sa Te slaveasca pre Tine impreuna cu Cel fara-de-inceput al Tau Parinte si Duhul Tau cel Sfant.

Caci Tu ne-ai asezat lumina neamurilor, ca sa luminam pre cei ce umbla intru intuneric, dar lucrand raul, am iubit intunericul mai mult decat lumina, caci oricine face raul uraste lumina, dupa cuvantul Tau cel nemincinos. De aceea pacatuind, ne poticnim zilnic pentru ca umblam in intuneric. Da-ne sa vietuim restul zilelor noastre cu ochii mintii luminati.

Da-ne sa umblam ca fii ai luminii in lumina poruncilor Tale, albeste vesmantul stralucitor al sfantului Botez pre care l-am innegrit cu faptele noastre, Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina. Da-ne sa imbracam armele luminii ca sa indepartam pre stapanul intunericului ce se preface in inger al luminii.

Doamne, asa cum in aceasta zi ai stralucit celor ce sedeau in intuneric si in umbra mortii, tot asa straluceste in inimile noastre lumina Ta neinserata, ca stralucind cu lumina aceasta si arzand in credinta, sa Te slavim pre Tine, singura Lumina lina a Luminii celei datatoare-de-lumina in veci.

Amin!”

Distribuie pe: