Salata de păpădie – Primăvara aceasta păpădia și-a făcut simțită mai devreme prezența, încântându-ne prin aspectul, dar și prin culoarea galbenă a florilor ivite printre verdele frunzelor.

Oamenii recoltează florile pentru a face un vin fortifiant care este folosit cu plăcere de bolnavi și convalescenți.

Dacă nu știați, din păpădie se mai poate face și un înlocuitor de cafea obținut în urma uscării și prăjirii radăcinilor.

Însă, ceea ce doresc să subliniez în prezentul material este că frunzele tinere pot fi folosite în salate simple sau cu sos alb (ca spanacul) și că acestea au făcut de secole deliciul oamenilor. Se poate întrebuința și amestecul de flori cu frunze.

Salata de păpădie este recomandată:

– celor care și-au pierdut apetitul;

– pentru tratarea tulburărilor digestive minore;

– pentru îmbunătățirea funcțiilor urinare;

– pentru prevenirea caculilor renali;

– împotriva tulburărilor hepatice și biliare;

– pentru a scădea retenția de apă;

– pentru tratarea constipației, a hemoroizilor și a durerilor reumatismale.

Rețeta

Ingrediente: 800 g de păpădie, 4 ouă, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie sau oțet, 4 fire de usturoi verde, 2 legături de mărar, piper, sare.

Preparare:

– Se alege păpădie proaspătă și fragedă, se curăță cu grijă, se spală în mai multe ape, se scurge, se sărează și se lasă deoparte într-un castron, până se termină restul pregătirilor.

– În același timp se fierb ouăle tari, se răcesc și se taie felii subțiri cu mașina specială de tăiat ouă. Separat se prepară un sos din untdelemn și zeamă de lămâie sau oțet, bătute bine cu o furculiță într-o ceașcă.

– Usturoiul și mărarul se curăță, se spală și se toacă mărunt.

– Când totul este pregătit, se ia păpădia din castron, se stoarce bine de zeama amăruie pe care a lăsat-o și se pune în salatieră. Se adaugă usturoiul și mărarul, feliile de ouă și sosul din untdelemn și zeama de lămâie sau oțet.

– Se sărează și se pipereză după dorință, apoi se amestecă totul bine.

– Se garnisește cu felii de ou pe care se presară piper și puțin mărar tocat fin. Se servește imediat.

Distribuie pe: