Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru reţeta de cozonac:

1 kg făină albă, 8 gălbenușuri la temperatură camerei, 50 gr drojdie, 500 ml lapte, 1 ou amestecat cu 4-5 linguri lapte pentru uns, 200 gr unt + 30 gr pentru uns tăvile, esența de rom și vanilie, 2 linguri ulei, 3 linguri coajă de lămâie și portocală, 300 gr zahăr, 1 linguriță sare.

Pentru umplutură: 250 gr miez de nucă copt măcinat, 8 albușuri bătute spumă, esența de rom, 3 linguri cacao, 300 gr zahăr.

Mod de preparare: Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri din făină.

Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul. Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc.

Se adaugă sărea, uleiul, esențele, coajă de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit. Maiaua se toarnă peste gălbenușuri. Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făină se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini.

La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul. Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul. Între timp se pregătește umplutură și se da drumul la cuptor, să se încingă.

Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esența de rom și nucă. Se omogenizează și se lasă să se odihnească, scrie fabricatinromania

Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încăpă în tavă de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tavă unsă cu unt și tapetata cu hârtie de copt.

Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci. Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare sau cu un păi din mătura pentru a vedea dacă mai rămâne coca pe el sau dacă este copt.

ATENȚIE: Nu frământați cu făină rece. Faina și celelate ingrediente trebuie să fie la temperatură camerei.

Distribuie pe: