Pancreasul este o glandă mare, situată în spatele stomacului și aproape de duoden, prima parte a intestinului subțire.
Pancreasul produce sucuri digestive și enzime care ajută la digestia grăsimilor și proteinelor, enzime care descompun carbohidrații și grăsimile, precum și insulină, împreună cu o varietate de alți hormoni, care ajută la controlul zahărului din sânge (glucoza).
Curățarea pancreasului aduce cu sine o serie de beneficii importante pentru întregul organism:
Normalizarea și menține zahărului din sânge la un nivel optim
Stimularea peristaltismului (mișcările intestinului care ajută la menținerea colonului curat de toxine)
Normalizarea și menținerea tensiunii arteriale
Pierderea în greutate ( între 10-25 kg)
Îmbunătățirea circulației pe tot corpul (în special la extremități)
Îmbunătățirea metabolismului grăsimilor, carbohidraților și a proteinelor
Stimularea secreției naturale a secrețiilor pancreatice (enzime, sucuri pancreatice, insulină etc)
Stimularea, revitalizarea, hrănirea, consolidarea și repararea pancreasului
Îmbunătățirea vederii (ajută la prevenirea orbirii)
Creșterea fluxului urinar
Curățarea și îmbunătățirea funcției rinichilor
DIETĂ
Detoxifierea pancreasului se poate face în primul rând prin dietă. Se vor elimina zaharurile rafinate și alimentele grase.
Se recomandă în schimb adăugarea de fructe și legume proaspete: varza Bruxelles, roșii, castraveți, spanac și sparanghel. Papaya și ananasul sunt fructe care pot oferi corpului enzimele digestive necesare pentru a elibera pancreasul.
REȚETE – CURĂȚAREA PANCREASULUI
Rețetele indicate aici sunt bune inclusiv pentru curățarea ficatului și vezicii biliare. Tratamentele se fac în general dimineața, pe stomacul gol. Persoanele care au probleme cu stomacul, pot consuma mai întâi un iaurt.
Suc de sfeclă roșie, măr, ulei de măsline și lămâie: Se stoarce un măr, o sfeclă roșie și o lămâie. Se extrage sucul și se amestecă cu 2 linguri de ulei de măsline.
Lămâie, ulei de măsline, usturoi: Se amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu o linguriță de ulei de măsline și un vârf de cuțit de praf de usturoi.
Semințe de chimen, miere și ulei de semințe de chimen: Se amestecă 250 g de semințe de chimen, o lingură de miere de albine, o jumătate de linguriță de ulei de semințe de chimen și o jumătate de cană de apă fierbinte.
Turmeric: Studiile au arătat că o jumătate de linguriță de pulbere de turmeric, administrată zilnic, poate dizolva în jur de 80% din calculii biliari. Turmericul are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, prin care îmbunătățește solubilitatea bilei, ajută la producția de bilă și compușii săi.
Scorțișoară, nucșoară și lapte: Se pune o jumătate de linguriță de scorțișoară și un sfert de linguriță de nucșoară la fiert la foc mic cu un pahar de lapte de capră. Se poate adăuga și miere de albine. Se bea seara, înainte de culcare.
Armurariu, păpădie, spanac: Aceste plante se pot consuma verzi (frunzele) sub formă de salate, gătite la abur, sau se pot administra sub formă de ceai sau tinctură. Semințele de armurariul conțin silimarină, un flavonoid care ajută la descompunerea pietrelor și la curățarea ficatului. Rădăcina de păpădia conține taraxacin, un ingredient care stimulează producția de bilă.
Suc de aloe vera: Sucul de aloe vera este un aspirator puternic pentru organele intestinale, dar și un bun hrănitor al lor. Pentru a face suc , se rup câteva frunze de aloe,
și cu un cuțit ascuțit, se îndepărtează cu grijă coaja verde și apoi stratul de culoare galbenă. Gelul se amestecă la blender cu un pahar de suc de portocale și lămâie. Se bea imediat.
ALTE INGREDIENTE:
Oțetul de mere poate curăța și purifica organele intestinale.
Ghimbirul, ridichea și turmericul curăță ficatul și tractul intestinal și purifică sângele.
Ceapa și usturoi sunt, probabil, cele mai populare plante care pot reduce cantitatea de zahăr din sânge și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Schinduful, frunzele de afine și de ginseng sunt de asemenea frecvent folosite pentru sănătatea pancreasului, și pot fi luate ca un supliment sau consumate ca ceai.