Ingrediente:
5 cepe galbene normale, 5 nuci intregi sau coji de nuca, 1 crenguta de cimbru sau 2 lingurite de cimbru, 3 linguri de miere de albine poliflora, 750 ml apa (3 cani de apa).
Mod de preparare:
Ceapa cu tot cu coaja se spala si se zdrobeste sau se taie felii. Nucile se spala si se sparg dar nu de tot, sa ramana aproape intregi.
Intr-o craticioara cu capac se pun la fiert ceapa si nucile si se fierb la foc mic 30 de minute.
Siropul de ceapa preparat cu tot cu coaja, are o culoare galbui inchis spre rosu si este mult mai eficient decat cel preparat fara coaja, sau decat un ceai de ceapa.
Dupa 30 de minute se adauga crenguta de cimbru, se ia de pe foc si se pastreza acoperit.
Dupa 15 minute siropul este gata, se strecoara, iar cand este caldut se adauga mierea de albine si se amesteca pana cand mierea este topita.
Mierea nu se amesteca cu ceaiul cand este fierbinte pentru ca multe din proprietatilemierii de abine se vor pierde si nu este nici prea sanatoasa incalzita la temperaturi mai inalte.
Este bine sa folosim o miere de albine naturala (nu contrafacuta) cumparata direct de la apicultori. O miere de albine naturala se zahariseste.
Siropul calmeaza mancarimea si usturimea din gat. Ceaiul de nuci si cimbru este eficient in orice fel de tuse si nu numai. Calmeaza tusea si este un foarte bun expectorant.
Se recomanda in gripe si raceli, in tusea productiva sau seaca. Intareste organismul datorita mierii de albine.