Despre slănină s-a tot spus ba ca este sănătoasă, ba că este extrem de nocivă. Adevarul este undeva la mijloc.
Exista mai multe beneficii pe care le aduce consumul de slanina, dar, atunci cand este consumata in exces, poate deveni si daunatoare.
In acelasi timp, grasimea sau lipidele care sunt consumate in starea lor naturala nu ingrasa, cu conditia sa nu fie combinate cu carbohidrati si, bineinteles, sa nu se exagereze.
Salnina este un aliment fara E-uri, coloranti si conservanti, ceea ce nu se poate spune despre multe dintre preparatele din carne din comert.
Slanina intareste sistemul imunitar, mai ales atunci cand este consumata cu ceapa, si imbunatateste functiile de protectie ale organismului.
S-a descoperit ca o substanta din slanina, numita acid arahidonic, favorizeaza scaderea colesterolului.
In cantitati mici, slanina este buna si pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange, reglementand contractiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muschiului cardiac, si sprijinind tonusul vascular.
In cazul persoanelor care fumeaza, slanina reduce partial pagubele produse de tutun. Seleniul, pe care-l contine slanina, previne oxidarea in organism si intareste sistemul imunitar.
Grasimea de porc este buna si pentru protectia stomacului, deoarece creeaza un pansament gastric care previne absorbtia rapida de alcool din stomac si il protejeaza de aciditatea care poate provoca gastrita.