Deși astăzi ne gândim la pepene ca acel fruct mare, perfect, zemos și dulce, nu a fost întotdeauna așa. Strămoșul sălbatic al pepenelui a fost de fapt un fruct amar de consistenta tare, verde și circular.

O mare parte din istoria pepenilor verzi este dezbătută din cauza lipsei de informații exacte, dar mulți istorici sunt de acord că pepenele verde a fost inițial cultivat în Africa înainte de a se răspândi spre nord în zona mediteraneeană și în Europa.

Lista lungă de efecte benefice ale pepenilor verzi sunt derivate în principal din nutrientii lor unici, vitamine, minerale și compuși organici. Acestea includ cantități semnificative de vitamina C, calciu, magneziu, fibre și o cantitate foarte mare de potasiu.

În plus, ei conțin vitamina A, B6, niacina, tiamina și o mare varietate de carotenoide și fitonutrienti, inclusiv licopen.

Stresul oxidativ este un fenomen inevitabil care apare de obicei din cauza dezechilibrului de antioxidanți. Atât cat ne-am dori să-l ignoram, stresul oxidativ nu poate fi ocolit, dar există modalități de a reduce efectele pe care acest produs le are asupra corpului nostru și a vieții noastre.

Deoarece acest tip de stres este asociat cu afectarea ADN-ului, proteinei si membranei, este foarte important să mâncăm alimentele potrivite și să menținem sănătatea corpului pentru a evita toate daunele ce pot fi provocate de acest stres oxidativ. Pepenele este foarte bogat in antioxidanți și previne aceste probleme.

Pepenele conține o cantitate mare de potasiu, care este foarte util în curățarea sau spălarea depozitelor toxice din rinichi. Mai mult, este util in reducerea concentrației de acid uric în sânge, reducând astfel șansele de afectare a rinichilor și formarea de calculi renali în acest organ.

În afară de acestea, având un conținut ridicat de apă, provoacă urinarea frecventă, ceea ce este din nou util pentru curățarea rinichilor. De asemenea, antioxidanții prezenți în pepene asigură o bună sănătate a rinichilor pentru o lungă perioadă de timp și reduc semnele de îmbătrânire prematură, cum ar fi ridurile și petele de vârstă pe piele.

Pepenii sunt eficienți în reducerea atât a temperaturii corpului cât și a tensiunii arteriale. Mulți oameni din regiunile tropicale mănâncă acest fruct în fiecare zi după-amiaza, în timpul verii, pentru a evita accidentul vascular cerebral.

În India, veți găsi acest fruct la fiecare colț de stradă în timpul verii. Cantitatea mare de apă conținută stimulează eliberarea excesului de lichid sub formă de transpirație, care răcește corpul în zilele de caniculă.

Pepenii verzi conțin licopen, un compus carotenoid fitonutrient, care este tot mai mult legat de prevenirea cancerului. Pe măsură ce anii au trecut și studiile continuă să aducă rezultate consecvente, licopenul a demonstrat că reduce semnificativ riscurile de cancer de prostată, de sân, de colon, de plămâni și de cancer endometrial. În ansamblu, între potențialul antioxidant al vitaminei C și impactul licopenului, pepenele verde este un fruct cu efecte puternice împotriva cancerului.

Pacienții diabetici care ar trebui sa aibă o dietă cu consum redus de zahăr, se plâng deseori de foame, din moment ce nu își mănâncă dieta de bază, ceea ce le conferă sentimentul de a fi hrăniți pe jumătate. Pepenii pot fi un bun supliment pentru ei. În ciuda faptului ca sunt dulci, aceștia conțin foarte puține calorii, deoarece 99% din greutatea sa totală este compusă din apă și grăsimi.

Mai mult, diferitele vitamine și minerale, cum ar fi potasiul și magneziul, contribuie la buna funcționare a insulinei în organism, reducând astfel nivelul zahărului din sânge. Arginina, o altă componentă găsită în pepenele verde, este foarte eficientă în creșterea impactului insulinei asupra glicemiei.

Beta-carotenul, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și anti-îmbătrânire remarcabile, vă păstrează tinerețea și împiedică problemele cardiace legate de vârstă.
Semințele de pepene sunt bogate în grăsimi și în proteine benefice. Pepenele verde conține fitonutrienti care au efecte benefice asupra sănătății și funcționării corecte a organelor interne, a ochilor și a sistemului de secreție.

Distribuie pe: