Desi este confundata cu raceala, sinuzita este de fapt urmarea unei infectii virale sau bacteriene a cailor respiratorii superioare. Sinuzita poate fi acuta, cand debuteaza brusc, sau cronica.

Cauzele sinuzitei acute

Infectia sinusurilor paranazale se produce de cele mai multe ori dupa o raceala obisnuita. Virusul care a provocat raceala ataca mucoasa care tapeteaza peretii sinusului ce cauzeaza sinuzita virala.

Sinuzita virala este similara unei raceli obisnuite si se vindeca doar cu antiinflamatoare administrate oral si picaturi/spray ce contin substante de desfundat si dezinfectat nasul. Nu se recomanda folosirea antibioticelor!

Inflamatia mucoasei sinusurilor produsa de infectia virala creeaza uneori conditii propice de dezvoltare a infectiei bacteriene, astfel putand aparea rinosinuzita bacteriana.

Alte cauze ale sinuzitei acute pot fi deviatia de sept nazal, existenta polipilor nazali, alergiile, abcesele dentare, poluarea, imunitate scazuta.

Tratament pentru sinuzita acuta – De regula, tratamentul medical bine condus restabileste drenajul normal al sinusurilor, astfel ca sinuzita acuta se vindeca in 8-10 zile.

Uneori, exista si vindecari mai greoaie, de pana la 14 zile. Tratamentul are ca rol favorizarea evacuarii secretiilor nazale prin folosirea bailor de aburi si inhalarea vaporilor, cresterea cantitatii de lichide consumate.

De asemenea, in tratamentul pentru sinuzita acuta se mai pot recomanda folosirea:

Decongestionante nazale (spray sau picaturi) pentru a usura evacuarea secretiilor purulente din sinus; Antiinflamatoare orale

Mucolitice pentru fluidificarea secretiilor din sinusuri, pentru a favoriza eliminarea mai usoara a acestora;

Antibiotice, administrate oral (in sinuzitele obisnuite) sau injectabil (in formele severe, care necesita si spitalizare).

In cazul sinuzitei maxilare, evolutia nefavorabila dupa cateva zile de tratament antibiotic corect condus sau formele de la inceput severe de sinuzita maxilara impun punctia sinusala maxilara de drenaj al colectiei purulente din sinus. Cazurile de sinuzita mai severe impun frecvent spitalizare si tratament antibiotic injectabil.

Tratament natural pentru sinuzita – Tratamentul clasic al sinuzitei recomanda antibiotic cel putin 10 zile, antiinflamatare, mucolititice si secretolitice, antihistaminice, administrare de spray vasoconstrictor.

Abuzul de acest tratament sau administrarea fara un consult medical poate duce la recidive frecvente, la cronicizare si al scaderea drastica a imunitatii.

Tratamentul natural al sinuzitei este mult mai bland, fara efecte secundare si cu un rezultat sigur in cresterea imunitatii, evitand astfel recidivele si cronicizarea.

Tratamentul natural impotrvia sinuzitei contine produse care: stimuleaza imunitatea si ajuta procesele organismului sa se regleze (ester C, astragalus, Polygemma); stimuleaza drenarea sinusurilor si mecanismele de eliminare a secretiei (Polygemma sinusuri, Neil Med Sinus Rinse); au efect antibiotic natural si imunostimulator (biomicin forte); sistem ingenios de curatare al sinusurilor (Neil Med Sinus Rinse)

Distribuie pe: