Tărâțele sunt cojile sau învelișul boabelor de grâu, care rămân după măcinare și cernere. Sunt o sursă remarcabilă de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), magneziu, calciu, potasiu și aminoacizi.

Zeamă de tărâțe – rețetă

În trecut, tărâțele reprezentau un remediu valoros pentru întărirea sănătății și vindecarea bolilor, datorită proprietăților nutritive, detoxifiante, laxative, remineralizante și tonice generale. Tărâțele de grâu se folosesc în unele zone ale țării la prepararea borșului crud, o băutură foarte sănătoasă, recomandată de asemenea în numeroase afecțiuni.

Ingrediente: 5-10 linguri de tărâțe de grâu, 1 litru de apă.

Preparare: Se pregătesc câte 1-2 litri pe zi. Tărâțele se pun în apă într-un vas încăpător, și se lasă peste noapte. Dimineață, apa se strecoară printr-un tifon.

Zeama de tărâțe rezultată se împarte în mai multe rații, sau se folosește pe tot parcursul zilei, ca o apă de băut. În acest scop, i se poate îmbunătăți gustul cu suc de fructe.

Pentru a valorifica la maxim substanțele nutritive din tărâțe, acestea pot fi folosite de două ori. După ce ați strecurat apa prima dată, peste tărâțele rămase mai adăugați 1-2 litri de apă, și lăsați-le din nou peste noapte.

O altă variantă este să amestecați tărâțele rămase după strecurare cu miere de albine, iaurt sau lapte, și să se consume la masa de dimineață.

Tărâțe – indicații terapeutice

Zeama de tărâțe este extrem de folositoare în curele de vindecare. Ajută la detoxifierea și reglarea corpului, și la prevenirea bolilor (în special a reumatismului).

Sete
Purificarea corpului de toxine
Constipație, probleme cu digestia – apa de tărâțe se bea puțin încălzită (la temperatura corpului)
Diaree – în acest caz, tărâțele (3 lingurițe) se lasă doar câteva minute la înmuiat într-un pahar cu apă plată și se bea apă
Răceală, tuse, laringită
Demineralizare

Afecțiuni endocrine
Anemie
Afecțiuni neuro-vegetative
Afecțiuni cardiace, ateroscleroză
Obezitate
Diabet zaharat
Afecțiuni ale ficatului
Dispepsie
Hemoroizi

Retenție urinară, cistită, afecțiuni renale
Afecțiuni ovariene
Epilepsie
Adenom de prostată
Fibrom uterin
Depresie, nevroză, psihastenie
Sarcină
Tumori, cancer
Convalescență
Afecțiuni cu hipo- și hiper–

Uz extern

Curățarea pielii și întărirea oaselor – apa de tărâțe se folosește la băi generale, inclusiv pentru nou-născuți (pielea devine foarte catifelată și strălucitoare)

Acnee – se bea intern, sau se șterge fața cu o bucată de vată umezită în apă de tărâțe (după ce a fost spălată în prealabil cu apă caldă); se lasă să acționeze un sfert de oră, apoi se spală fața cu apă rece, pentru a se închide porii

Eczeme, dermatoze – se fac tamponări ale locurilor afectate cu zeamă de tărâțe; se bea intern câte 1 litru de zeamă de tărâțe pe zi

Ten gras, iritat, acneic, obosit – se spală în fiecare seară pielea feței cu apă de tărâțe; se clătește cu apă după jumătate de oră

Furunculi – se opărește 1 lingură de tărâțe cu puțină apă fiartă, iar amestecul se aplică pe furuncul ca o cataplasmă; locul afectat se șterge des cu apă de tărâțe

Distribuie pe: