Calcaiele ingrosate, aspre și crăpate constituie o problemă estetică, dar și de sănătate, frecvent întâlnită. Cunoscute sub denumirea de fisuri la nivelul pielii călcâiului, călcâiele crăpate se pot prezenta ca o sursă de disconfort continuu, care poate transforma mersul într-o adevărată provocare.

Cauzele declanşării călcâielor crăpate

Printre cauzele care au putut provoca crăparea călcâielor se numără carențele de vitamine sau minerale, probleme de sănătate (supraponderalitate, diabet, psoriazis, afecțiuni ale glandei tiroide), aerul uscat, hidratarea necorespunzătoare, igiena neadecvată a picioarelor, înaintarea în vârstă, statul prelungit în picioare, încălțăminte din material sintetic sau purtarea unor pantofi inconfortabili.

Cum tratam călcâiele uscate și crăpate

Pentru atenuarea și tratarea călcâielor crăpate, îngroșate și dureroase, cea mai eficientă modalitate stă în aplicarea remediilor naturale.

Ulei de măsline

După o baie caldă și o curățare a călcâielor cu ajutorul unei pietre ponce, puteți aplica un ulei vegetal hidrogenat, în acest caz, ulei de măsline (puteți apela și la uleiul de cocos). Masați bine călcâiele cu un strat generos de ulei de măsline și purtați o pereche de șosete curată, din bumbac, în timpul nopții. Pentru un efect mai intens, puteți aplica peste şoseată o pungă subțire, curată.

Miere de albine cu suc de lămâie

Unul dintre cele mai populare remedii pentru tratarea călcâielor crăpate și îngroșate este mierea de albine amestecată cu suc de lămâie. Pe lângă proprietățile antibacteriene, mierea ajută la hidratarea pielii, lăsând-o fină și sănătoasă. Amestecați mierea cu sucul de la 2 lămâi și aplicați direct pe călcâiele crăpate. Purtați timp de câteva ore, o pereche de șosete din bumbac, acoperindu-le cu o pungă subţire și curată.

Mască cu căpșune

Pentru exfolierea călcâielor, apelați la masca cu căpșune. Amestecați 8 căpșune cu 2 linguri de ulei de măsline (sau migdale) și 1 linguriță sare de mare. Cu pasta obținută masați bine călcâiele și lăsați să acționeze timp de 15 minute. Îndepărtați, alternând apa călduță cu cea rece.

Ulei de ricin

Seara, ungeți călcâiele cu ulei de ricin (bun dezinfectant) și lăsați să acționeze întreaga noapte.

Lapte și miere

Alegeți ca o data la două sau trei luni să vă răsfățați cu o baie de picioare în lapte. Stați cu picioarele în lapte timp de 15 minute, după care aplicați pe călcâiele afectate miere, lăsând să acționeze încă 15 minute.

Distribuie pe: