Hirsutismul, care provoacă creșterea excesivă a părului la femeile născute, este de obicei cauzat de o creștere a hormonilor numiți androgeni. Este destul de comună și afectează între 5 și 10% dintre femei.
Principala diferență dintre părul mai tipic de pe corpul și fața unei femei (deseori denumit „puf de piersici”) și părul cauzat de hirsutism este textura. Când este cauzat de hirsutism, părul de pe fața, brațele, stomacul, spatele sau pieptul unei femei este de obicei aspru și întunecat.
Hirsutismul este o afecțiune comună, care afectează între 5 și 10 la sută dintre femei. Tinde să apară în familii, așa că este mai probabil să aveți această creștere a părului dacă mama, sora sau o altă rudă de sex feminin o are și ele. Femeile din zona mediteraneană, din Asia de Sud și din Orientul Mijlociu au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune.
Prezența părului în exces poate duce la sentimente de conștiință de sine, dar condiția în sine nu este neapărat periculoasă. Cu toate acestea, dezechilibrul hormonal care poate duce la acesta poate complica sănătatea unei persoane.
Hirsutism vs. Hipertricoză
Hirsutismul nu este același lucru cu hipertricoza, care se referă la excesul de păr în zonele care nu sunt dependente de androgeni.
Hipertricoza poate crește părul oriunde pe corp, în timp ce hirsutismul provoacă de obicei exces de păr în zonele observate de obicei la bărbați, cum ar fi fața și partea inferioară a stomacului.
Ce cauzează hirsutismul?
Femeile pot dezvolta păr excesiv pe corp sau pe față din cauza nivelurilor mai mari decât cele normale de hormoni androgeni. Acești hormoni includ testosteronul și androstendiona.
Toți indivizii produc androgeni, dar aceste niveluri rămân de obicei scăzute. Cu toate acestea, dacă pielea unei femei devine brusc sensibilă la androgeni sau corpul ei începe să producă acești hormoni în exces, ea poate dezvolta hirsutism.
Există câteva condiții care pot cauza acest dezechilibru hormonal.
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o cauză frecventă a hirsutismului. Reprezintă 85 la sută din cazuri.
PCOS determină formarea de chisturi benigne pe ovare, care pot afecta producția de hormoni. Acest lucru poate duce la cicluri menstruale neregulate și la scăderea fertilității.
Tulburări ale glandei suprarenale
Alte forme de dezechilibru hormonal care pot provoca hirsutism includ anumite tulburări ale glandelor suprarenale, cum ar fi:
cancer suprarenal
tumori suprarenale
hiperplazia suprarenală congenitală
boala Cushing
Glandele suprarenale, situate chiar deasupra rinichilor, sunt responsabile pentru producerea de hormoni.
Persoanele cu hiperplazie suprarenală congenitală se nasc fără o enzimă care este necesară pentru producerea hormonilor. O tumoare suprarenală poate provoca supraproducția anumitor hormoni, cum ar fi prolactina. Persoanele cu boala Cushing au niveluri de cortizol mai mari decât cele normale (cortizolul este uneori numit „hormonul stresului”).
Medicamente. Creșterea excesivă a părului corporal sau facial poate rezulta și din administrarea oricăruia dintre următoarele medicamente:
minoxidil, care este folosit pentru a stimula creșterea părului
steroizi anabolizanți, care sunt variații sintetice ale testosteronului
testosteron, care poate fi luat în cazul unei deficiențe de testosteron
ciclosporina, care este un medicament imunosupresor care este adesea folosit înainte de transplantul de organe
Hirsutism idiopatic
În unele cazuri, femeile pot experimenta hirsutism idiopatic, ceea ce înseamnă că nu există o cauză detectabilă pentru care s-a dezvoltat hirsutismul. Este de obicei cronică și poate fi mai greu de tratat.