Botezul Domnului 2023. Botezul Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sarbatori crestine.

In ziua de 6 ianuarie, crestinii isi amintesc de evenimentul Evangheliei – botezul lui Isus Hristos in raul Iordan. Mantuitorul a fost botezat de catre profetul Ioan Botezatorul, caruia i se spune si Botezatorul.

Numarul de traditii si obiceiuri ce inconjoara aceasta mare zi din calendar este proportional cu cel al superstitiilor legate de ce nu e bine sa faci pe 6 ianuarie.

Ce nu ai voie sa faci de Boboteaza?

1. Cea mai importanta regula este ca de Boboteaza nu se spala rufe. In traditia crestin-ortodoxa, in aceasta zi, toate apele sunt sfintite. De aceea, apa nu poate fi folosita la spalatul hainelor si apoi aruncata.

2. Boboteaza interzice certurile. Fiind zi de mare bucurie, obiceiul impune o atmosfera placuta si armonioasa in orice locuinta. Batranii spun ca certurile de Boboteaza vor fi la fel de aprige ca frigul de afara, pe tot parcursul anului.

3. De Boboteaza nu se imprumuta lucruri. Nici bani, nici obiecte. Asa cum nici inainte de Revelion nu este recomandat sa fie imprumutate lucruri pentru ca obiceiul se va pastra tot restul anului nou. Aceeasi regula functioneaza si pentru Boboteaza.

4. In satele traditionale, bucatele pregatite nu se servesc pana nu sunt sfintite de preot. Este considerat semn rau si aducator de ghinion daca preparatele nu sunt binecuvantate inainte de a fi mancate.

Distribuie pe: