Luna noiembrie a debutat cu sărbători importante și continuă așa până la sfârșit. Din data de 15 începe postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante, dar și cele mai lungi.

Află ce trebuie să faci pentru ca această curățire a trupului să fie primită așa cum trebuie și ce este complet interzis până pe 24 decembrie.

Sfântul zilei de 15 noiembrie

Sfântul Paisie s-a născut pe 21 decembrie 1722 ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru. A dus o viață plină de credință, iubire de Dumnezeu și bunătate. Timp de 17 ani a stat retras în muntele Athos, după care este numit stareţ la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca.

În 1775 se retrage cu întreaga obşte la Mănăstirea Secu, unde va aduce pe calea cea bună o mulțime de păgâni. . Paisie va primi în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mănăstirea Neamţ. În anul 1791, Paisie a fost numit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov.

În ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele veşnice şi a fost îngropat în biserica mare a mănăstirii Neamţ, unde oamenii vin și acum să se roage. În 1988 a fost canonizat.

Ce trebuie să faci de Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante din an, care ne pregătește sufletește și trupește pentru Nașterea Domnului de la 25 decembrie.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum mai este cunoscut în popor, durează 40 de zile şi se încheie pe 24 decembrie, înainte de marea sărbătoare a Crăciunului.

În aceste 40 de zile nu avem voie să consumăm alimente de origine animală, pe bază de lapte, carne sau ouă. Chiar dacă este un post lung, este destul de ușor de ținut, pentru că sunt multe zile cu dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că mai are și excepții de la alimentele interzise.

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii, pentru că nu sunt primite bine de Dumnezeu. Este o perioadă în care trebuie să stăm liniștiți, să renunțăm la dans, muzică, petreceri și să ne rugăm mai mult, să ne concentrăm pe Dumnezeu.

În această perioadă este bine să renunțăm la vicii, la alcool și tutun, la alte lucruri care ne dăunează. Este indicat să lăsăm deoparte plăcerile trupești și să facem voia Domnului.

 

Distribuie pe: