Primavara ne bucuram nu doar de vremea insorita si calduta, ci si de abundenta de legume si verdeturi de pe tarabele din piata.
Pentru ca tot primavara avem cel mai lung post crestin, cel al Pastelui, avem ocazia sa incercam o multime de retete noi pe baza de legume, care nu doar ca sunt incredibil de bune, dar sunt si foarte sanatoase.
Mancarea de leurda este un preparat dietetic, dar foarte aromat, pe care il poti savura alaturi de orez sau de cartofi ori alaturi de o friptura, daca nu tii post.
Iata cum sa faci o mancare de leurda, stevie si untisor apetisanta si sanatoasa!
Mancare de leurda si stevie
Mancarea de leurda este garnitura perfecta de primavara si nu prea poti sa te bucuri de ea decat in aceasta perioada, asa ca profita cat poti!
Are putine calorii, pentru ca este facuta numai din verdeturi. Daca ii adaugi unt si cascaval sau smantana, mai creste numarul de calorii, insa nu atat de mult incat sa iti faci probleme.
Ingrediente:
– 2 legaturi de stevie; 3 legaturi de leurda; o legatura de untisor; un ardei gras rosu; un ardei gras galben; 2 cepe; condimente dupa gust; ulei de masline; putin vin alb; unt si cascaval/smantana lichida (optional, daca nu tii post).
Mod de preparare:
1. Taie ceapa julienne si pune-o la calit in ulei, pe foc mediu, intr-o cratita. Atunci cand devine translucida, adauga si ardeiul gras taiat cubulete, sareaza putin amestecul, da focul mai mic si acopera cratita.
2. Cat se inmoaie ardeiul, ia stevia si taie-o grosier cu un cutit, apoi, dupa 10 minute, adaug-o la mixul de ceapa si ardei si amestec-o bine.
Stevia isi va lasa zeama, asa ca nu e nevoie sa mai pui apa decat daca vezi ca au inceput legumele sa se lipeasca de cratita.
Adauga putin vin peste ele ca sa le dai aroma. Asezoneaza cu sare si piper (daca vrei sa folosesti mai putina sare, adauga zeama de lamaie).
3. Dupa ce se inmoaie stevia, adauga leurda si untisorul taiate grosier. Amesteca bine si lasa mancarea pe foc pana se inmoaie legumele si se imbina aromele.
Adauga o lingura de unt si amesteca bine sau, daca preferi, inlocuieste-l cu putina smantana pentru gatit, care va da o textura si o aroma speciala mancarii de leurda.
4. La sfarsit poti sa adaugi niste cascaval ras, apoi sa amesteci bine. Acesta se va topi si va face mancarea mai cremoasa si mai gustoasa.
Mancarea de leurda cu stevie si untisor merge perfect cu o friptura de vita. Daca tii post, mananc-o alaturi de orez sau de mamaliga, va fi la fel de delicioasa! Te vei indragosti imediat de acest preparat de primavara!