Doliu in Romania! Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane, a murit luni, la 83 de ani.

De numele lui Theodorescu se leaga cea mai neagra perioada din istoria recenta a TVR, mineriada din 13-15 iunie 1990. El era la acel moment seful TVR, institutie care s-a remarcat printr-o propaganda totala pentru FSN, partidul lui Ion Iliescu, si relatarea necritica a interventiei brutale a minerilor si autoritatilor, care au ucis si torturat zeci de participanti la protestul anti-FSN.

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), este profund indurerat de trecerea in nefiinta a lui Razvan Theodorescu, „care a inteles profund rolul Bisericii in societate”.

„Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor manastiri si biserici romanesti de patrimoniu, a peste 600 sute de articole si studii valoroase publicate in reviste din tara si strainatate, venerabilul academician Razvan Theodorescu ramane autorul unei opere compuse din carti si studii fundamentale pentru istoria, arta romaneasca si europeana.

Ca ministru al Culturii (2000 – 2004) si vicepresedinte al Academiei Romane (2018-2023), domnul Razvan Theodorescu a desfasurat o prolifica activitate in slujba promovarii culturii nationale, fiind el insusi unul dintre stralucitii ei reprezentanti, una dintre personalitatile care au inspirat si calauzit multi istorici, cercetatori, profesori si studenti.

Anvergura culturala a distinsului academician a cuprins generos si fidel spiritului ortodox istoria romaneasca si europeana in expresiile lor artistice cele mai inalte, multe dintre lucrarile sale fiind dedicate acestui rafinat domeniu.

 

Domnia sa a fost unul dintre marii oameni de cultura ai Romaniei care a inteles profund rolul Bisericii in societate si care a tradus prin fapte concrete, ca ministru al Culturii, si ca vicepresedinte al Academiei, legatura fireasca si indisolubila dintre stat si Biserica, dintre cultura si credinta, dintre Academia Romana si Patriarhia Romana”, a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

„Cu profunde sentimente de compasiune pentru membrii familiei, pentru prietenii si colegii din Academia Romana, ne rugam Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Invierea si Viata (cf. Ioan 11, 25), sa odihneasca sufletul academicianului Razvan Theodorescu impreuna cu dreptii, in lumina, pacea si iubirea Preasfintei Treimi”, a mai spus Preafericitul Parinte Daniel.

Nascut la 22 mai 1939, la Bucuresti, Razvan Theodorescu a fost istoric de arta, doctor in stiinte istorice, Presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, Secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte, Membru titular al Academiei Romane din 2000 (corespondent – 1993). A fost si directorul general al Televiziunii Romane in perioada 1990-1992 si ministru al Culturii, intre anii 2000-2004.Enter

„Sunt mandru ca apartin unui popor inteligent, unui popor care a stiut sa treaca prin istorie, a stiut sa fie luptator la nevoie, oportunist la nevoie si tradator la nevoie. In ceea ce priveste personalitatile, natia romana sta pe umerii a trei titani: unul este poetul national, Mihai Eminescu, unul este istoricul national, Nicolae Iorga, si cel de-al treilea este dramaturgul national, Ion Luca Caragiale”, declara acum ceva timp intr-un interviu Razvan Theodorescu, conform Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”.

Distribuie pe: