Cineva m-a întrebat dacă poate folosi un pistol pentru a-și proteja casa.

Ei bine … nu știu despre arme.

Dar știu despre lacăte care pot fi folosite pentru a proteja casele:

Un pustnic foarte bătrân avea aici o chilie în numele Sfântului Nicolae. Chiar dacă era singur în pustie, nu numai că nu avea o încuietoare la chilie, dar lăsa ușa larg deschisă chiar dacă se ducea în locuri îndepărtate (Karyes, o mănăstire etc.). În atâția ani în care s-a comportat așa, nu s-a întâmplat niciun accident nefericit.

Acest lucru s-a repetat ani de zile până când o dată un grup de pelerini a venit la el și au fost impresionați de viața lui de asceză – mai ales de faptul că lăsa ușa deschisă. Au întrebat „Ce vă putem aduce?” – „Ce aveți nevoie?”. El a răspuns „Nimic”.

Totuși, data viitoare când au venit, au adus cu ei un lacăt.

Bătrânul călugăr a fost foarte impresionat de funcționarea mecanismul ciudat și, foarte mulțumit, a decis să-l folosească.

Într-o săptămână, hoții au intrat în chilia lui și au luat toate lucrurile.

A început să plângă și să se roage Sfântului Nicolae să readucă lucrurile înapoi. După un timp, Sfântul Nicolae i-a apărut și a spus cu o expresie aprigă: „De ce ai pus lacătul? Atâția ani ți-am protejat chilia și nu s-a întâmplat nimic.

De ce m-ai lăsat și ți-ai pus speranța într-un lacăt?” Bătrânul călugăr s-a pocăit și i-a spus cu umilință: „Sfinte Nicolae te rog să mă ierți!” Cu toate acestea, Sfântul nu a renunțat la luptă: „Scoate lacătul!” Atunci bătrânul călugăr a răspuns și el pe același ton:

„Bine, dar numai dacă aduci lucrurile înapoi!” Sfântul din nou: „Le voi aduce, doar să scoți lacătul!” Apoi, în cele din urmă, călugărul a spus: „O să-l scot, dar numai dacă aduci lucrurile înapoi. Dacă nu, o să pun din nou lacătul”. Într-adevăr, în câteva zile, lucrurile bătrânului călugăr i-au fost aduse chiar de către jefuitori.

Ei bine, unii trebuie să se gândească la faptul că au o familie de protejat, dar dacă nu au un ocrotitor de sus, nicio protecție pământească nu îi va salva de suferințe.

Distribuie pe: