Ghimbirul cu miere este o rețetă pe care trebuie să o faci acasă măcar în sezonul rece sau ploios, când virușii și bacteriile își fac de cap în aer.

Ingrediente:

500 grame de rădăcină de ghimbir
550 grame de miere polifloră organică

Preparare:

Curăță de coajă rădăcina de ghimbir și dă-o pe răzătoarea mică sau tai-o cubulețe mici de tot, ca la salata de boeuf. Daca o dai pe răzătoare, fă-o pe sensul fibrelor din interior.

Pune ghimbirul ras în borcan, adaugă mierea și amestecă bine cu o lingură de lemn.

Închide ermetic borcanul și lasă-l în frigider, la macerat, o săptămână.

Peste amestec, la macerat, poți adăuga 3-4 căței de usturoi, o lămâie stoarsă și rasă, scorțișoară, morcov ras, 2-3 cuișoare etc.

Amestecul se ia după ce a stat la macerat o săptămână, în fiecare dimineață, câte o lingură pe zi.

Încearcă să nu bei nimic după aceea timp de 20 minute.

Ghimbirul și beneficiile sale pentru sănătate

Ghimbirul este apreciat încă de acum două milenii pentru beneficiile sale importante pentru sănătate, în special în menținerea funcționalității digestive.

Aromată intens și revigorantă, rădăcina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucătăria asiatică, ci un adevărat izvor de substanțe cu efect terapeutic.

Tulpina subterană (rizomul) poate fi utilizată în stare proaspătă, sub formă de pulbere, uscată sau sub formă de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, împreună cu cardamomul, curcuma și galangalul.

Beneficii

Ghimbirul este folosit în alimentație, dar și în medicina tradițională. Iarna, acest condiment special face mâncarea mai ușoară și mai ușor digerabilă, este revigorant, vasodilatator, are efect de liniștire, reglează echilibrul intern al organismului și contribuie la menținerea sănătății scalpului, fiind un remediu excelent pentru mătreață.

Chinezii consideră ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale în dietoterapie, alături de oțetul de orez, vinul de orez, sare și miere.

Printre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ghimbirului se numără:

Ameliorarea tulburărilor digestive

Ghimbirul are un puternic efect calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele intestinale, reglează pofta de mâncare, neutralizează toxinele în corp și este sudorific.

Tratarea tulburărilor respiratorii

Ghimbirul contribuie și la eliminarea mucozităților depuse la nivelul plămânilor, ameliorând simptomele astmului.

De altfel, în China, planta este cunoscută ca antiastmatic de peste 3000 de ani, folosindu-se un suc preparat din ghimbir și morcovi în cadrul tratamentului bolilor respiratorii.

Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir

Grăbirea vindecării răcelilor

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu în răceli, fiind un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozități și congestii respiratorii.

Prevenirea vertijului

Ghimbirul are și calitatea de a preveni răul de mare, amețelile, vertijurile și grețurile, indiferent dacă aceste simptome sunt declanșate de cauze fiziologice sau psihologice.

Prevenirea efectelor secundare ale chimioterapiei

Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit util și în tratamentul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie.

Pe lângă faptul că înlătură senzația de greață, ghimbirul ajută și la combaterea amețelilor și a vertijurilor care se instalează uneori în urma administrării tratamentului oncologic.

Încărcarea energetică a organismului

În medicină și estetică, ghimbirul este folosit datorită proprietăților sale stimulente, tonice și energizante. Planta este utilă persoanelor deprimate, fără poftă de viață, lente și letargice.

Îmbunătățirea circulației sanguine

Rădăcina de ghimbir este de ajutor persoanelor cu circulație periferică deficitară.

Pierderea în greutate

Ghimbirul accelerează metabolismul, intensifică arderea grăsimilor și contribuie la eliminarea toxinelor din corp, fiind un real adjuvant în curele de slăbire.

Îmbunătățirea diurezei

Datorită proprietăților sale diuretice, ghimbirul este indicat în tratarea litiazei renale, a pietrelor la rinichi și a infecțiilor urinare.

Combaterea inflamațiilor și a infecțiilor

Fiind un excelent antiinflamator și un foarte bun antiseptic pentru organism, ghimbirul mai este numit și antibiotic natural.

Tratarea reumatismului

În medicina naturistă, persoanelor care suferă de reumatism le este recomandată o cură cu tinctură de ghimbir, câte o linguriță dizolvată în 100 ml de apă, administrată de trei ori pe zi.

Tratarea căderii părului

În spitalele din Beijing, ghimbirul este utilizat în tratamentul alopeciei, întrucât are un efect de revitalizare a foliculilor și a firelor de păr.

Îngrijirea pielii

Ghimbirul este un ingredient deseori introdus în loțiunile de corp cu efecte anti-aging, deoarece hrănește epiderma și conferă pielii mai multă suplețe.

Datorită conținutului bogat de acizi aminați, fosfor și magneziu, planta este utilizată și în formulele revitalizante ale cremelor de față.

Ghimbirul conține uleiul volatil numit predominen tzingiberol și compuși fenolici (gingeroli), având efect antiemetic și antivertiginos și inhibând zona chemoreceptoare declanșatoare a vomei și centrul vomei.

La nivelul aparatului digestiv, este coleretic și colecistochinetic, favorizând secreția bilei și motilitatea vezicii biliare.

Distribuie pe: