Macul este o floare unică. Proprietățile sale erau cunoscute de vechii romani. Beneficiile și pagubele macului depind de modul în care este consumat. Planta ajută să facă față mai multor boli. Cu toate acestea, unele părți ale acestei flori pot fi foarte periculoase, deoarece au un efect narcotic. Prin urmare, cultivarea sa gratuită este interzisă și controlată de servicii speciale. În ciuda acestui fapt, macul este utilizat pe scară largă în cosmetologie, medicină și gătit.

Macul este cea mai veche floare cunoscută încă din epoca neolitică. Apoi a fost folosit ca pilulă de dormit, iar în rândul catolicilor este încă un simbol al păcii. De sărbători, fac coroane de mac pentru a decora locuințele sacre.

În timpul Evului Mediu, proprietățile de opiu ale florii au fost studiate de vindecători care doreau să determine beneficiile macului pentru organism. A fost folosit pentru ameliorarea durerilor de cap și a bolilor sistemului digestiv, precum și a unui agent antihelmintic, expectorant și antiinflamator. Semințele de mac erau prezente pe mesele regale ca condiment.

În est, macul a fost folosit pentru a trata articulațiile și vânătăile. Decoctul de semințe de mac a fost capabil să trateze febra și bolile de piele.

Deja în secolul al XVI-lea, medicii au recomandat utilizarea macului în limite rezonabile, pentru că știau și daunele efectului de opiu.

Semințele de mac conțin o mulțime de substanțe nutritive. Sunt dăunătoare doar într-o stare imatură, deoarece conțin o mulțime de alcaloizi. Semințele au aproape jumătate de grăsime, deci conținutul lor caloric este foarte mare.

De mii de ani, au fost cultivate multe soiuri de mac, care sunt clasificate în funcție de compoziția lor chimică și alte caracteristici. Există peste 100 de soiuri, fiecare dintre care, potrivit oamenilor de știință, este o cultură de opiu. Cu toate acestea, beneficiile macului sunt atât de mari încât acoperă acest dezavantaj și posibilele daune.

Compoziția chimică și conținutul de calorii al macului

Proprietățile utile sunt determinate de compoziția valoroasă:

vitaminele din grupa B, vitaminele C și E; cantități mari de calciu; fosfor; magneziu; zinc; fier; potasiu; cupru; seleniu; iod; betaină; colină; celuloză; 18 aminoacizi esențiali.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de mac

Beneficiile pentru sănătate ale macului comestibil sunt extrem de mari, deoarece conține un procent mare de substanțe nutritive care sunt ușor absorbite de organism. Au efecte benefice precum:

Conservarea acuității vizuale (datorită compușilor antioxidanți).
Creșterea rezervelor de energie.
Prevenirea anemiei (datorită conținutului ridicat de fier).
Îmbunătățirea digestiei (cu fibre).

Menținerea sănătății sistemului nervos (calciu, vitamine B).
Îmbunătățirea imunității (zinc).
Întărirea oaselor (calciu).

Reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, prevenirea aterosclerozei, întărirea inimii și a vaselor de sânge (potasiu, magneziu, acid oleic, Omega-3, Omega-6).
Prevenirea cancerului (acid oleic).

Prevenirea formării pietrelor la rinichi (potasiu).
Îmbunătățește metabolismul.
Ameliorează tusea și respirația grea.

Combate insomnia.
Atunci când este utilizat cu atenție și după consultarea cu un specialist, macul poate fi benefic chiar și pentru diabet.

Utilizarea macului în medicina tradițională

Din cele mai vechi timpuri, medicina populară a luat în considerare nu numai beneficiile pentru sănătate ale semințelor de mac, ci și toate părțile acestei flori.

Un decoct de semințe ajută la ameliorarea oboselii, a durerilor de dinți și a durerilor de urechi, înmoaie tusea și îmbunătățește digestia. Combate diareea, colicile, dizenteria, inflamația rinichilor și a pancreasului. Infuzia ajută la insomnie și tulburări nervoase.

Pentru a-l pregăti, trebuie să turnați 5-10 g de semințe cu un pahar de apă clocotită și să așteptați să se răcească. Apoi strecurați și luați 1 lingură de mai multe ori pe zi. Pentru a elimina insomnia, miere trebuie adăugată la perfuzie.

Frunzele sunt folosite ca tonic febril. De asemenea, ajută la combaterea negi. Compresele sunt realizate cu frunze aburite pentru a elimina vânătăile și durerile articulare.

Decoctul de rădăcini ameliorează durerile de cap. Proprietatea antihelmintică a macului este, de asemenea, cunoscută. Trebuie să insistați o lingură de semințe timp de 20 de minute în lapte cald și să o utilizați o dată pe zi timp de o săptămână.

Petalele de mac sunt folosite pentru a face tinctură de alcool pentru tratarea tusei, ulcerelor bucale, a insomniei și a oboselii. Pentru prepararea sa, petalele sunt păstrate în vodcă timp de aproximativ două săptămâni.

Părți de mac fiert în ulei au fost folosite de mult timp pentru curățarea și refacerea ficatului (5 picături pe zi).

Distribuie pe: