Postul Pastelui 2023 este unul dintre cele mai mari posturi din an. In 2023, postul Pastelui incepe in luna februarie, cu patruzeci de zile inainte de Invierea Domnului.

In 2023, Postul Pastelui la ortodocsi incepe pe 27 februarie si se incheie pe 15 aprilie, urmand ca pe 16 aprilie sa fie sarbatorit Pastele 2023. La catolici, Postul Mare tine din 22 februarie pana pe 8 aprilie.

Lasata Secului 2023.

Romanii se pregatesc de Lasata Secului pe 19 februarie, cand se lasa sec de carne, dar si pe 26 februarie, cand se lasa sec de branza.

Pe data de 26 februarie 2023, finii merg la nasi. Acestia din urma le cer iertare daca le-au gresit cu ceva pe parcursul anului, apoi se aseaza la masa.

Postul Pastelui 2023: ce reguli trebuie sa respecte credinciosii?

In Postul Pasetelui, crestinii trebuie sa dea dovada milostenie si grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalice sau cum se mai spune in popor ”alimente de dulce”. In plus, acestia trebuie sa se roage si sa faca mai multe fapte bune.

Postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios. De asemenea, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Cand e dezlegare la peste in postul Pastelui 2023

Postul Pastelui este un post mai aspru, asadar, si in 2023 sunt mai putine zile cu dezlegare la peste. Mai exact, credinciosii care vor sa tina tot postul, care dureaza 7 saptamani, trebuie sa stie ca pot consuma peste sau preparate din peste doar de doua ori si anume pe 25 martie 2023, de Buna Vestire, dar si pe 9 aprilie, in Duminica Floriilor.

Distribuie pe: