Usturoiul poate preveni și vindeca numeroase boli: hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, inflamații, cancer, diabet, stres oxidativ, boli de piele, boli de oase.

O variantă inedită de administrare a usturoiului, practicată de multă lume, este apa de usturoi sau apa cu usturoi.

Cum se face apa de usturoi:

 Se taie 1-2 căței de usturoi bucăți mici și se lasă să stea 15 minute.
 După cele 15 minute se pun într-un pahar cu apă si se amestecă bine.
 Puteți adăuga și 1 felie de lămâie sau suc direct stors.

Este important să lăsați usturoiul să elibereze alicina – substanța principală activă. Ea se eliberează doar când tăiem, zdrobim sau mestecăm usturoiul. În plus, compușii din usturoi au nevoie să intre în contact cu aerul pentru a fi mai ușor absorbiți de organism.

Cum se bea apa de usturoi
Apa se bea dimineața, pe stomacul gol. Însă dacă aveți probleme cu stomacul sau aveți gastrită, puteți consuma la 40-50 de minute după ce ați luat masa de dimineață. Unele persoane lasă apa cu usturoi la macerat de seara până dimineața și o consumă a doua zi.

Ceai de usturoi pentru seară
La fel, seara se mai poate consuma o ceașcă de ceai de usturoi. Va ajuta corpul să se relaxeze și să se detoxifice. Ceaiul se poate face din 2 căței de usturoi zdrobiți și 300 ml de apă. Lăsați să fiarbă 1-3 minute, apoi strecurați. Când s-a răcorit puțin, adăugați miere și suc de lămâie.

Apa cu usturoi – 9 beneficii majore

1. Protejează rinichii de infecții și boli
Studiile au arătat că usturoiul împiedică dezvoltarea bacteriei Pseudomonas Aeruginosa și ajută la controlul infecțiilor. Acest patogen afectează tractul urinar. Efectul este atribuit conținutului de disulfură de dialil. Apa cu usturoi poate ajuta de asemenea la eliminarea nisipului din rinichi.

2. Scade tensiunea și colesterolul
Usturoiul îmbunătățește semnificativ profilul lipidelor din sânge. Scade atât tensiunea arterială, cât și colesterolul, dacă valorile sunt peste limita normală. Poate reduce nivelul colesterolului cu 10-15%.

Subțiază sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge. Ameliorează circulația, susține sănătatea vaselor de sânge. Diminuează tensiunea de la nivelul capului și tensiunea intraoculară (îmbunătățind și vederea).

3. Ține sub control zahărul din sânge
Consumat în stare crudă, usturoiul scade glucoza din sânge. Datorită efectului hipoglicemiant, poate combate diabetul și obezitatea.

4. Întărește oasele
Mai puțin cunoscut este efectul tonifiant al usturoiului asupra oaselor. Cercetările sugerează că plantele din familia Allium (usturoiul, ceapa, prazul) scad riscul de osteoartrită și alte boli de oase. Usturoiul ajută la menținerea unui nivel optim de estrogen. Acest hormon este esențial pentru creșterea scheletului și sănătatea oaselor.

5. Mărește rezistența la efort
Usturoiul crește energia și rezistența fizică la efort, este tonic și revigorant. Consumat cu regularitate, crește capacitatea persoanelor cu boli de inimă de a face exerciții.

6. Îmbunătățește funcțiile creierului
Datorită proprietăților hipotensive, hipocolesterolemiante și anti-îmbătrânire, usturoiul protejează creierul. Reduce riscul de demență și Alzheimer. Antioxidanții pe care îi conține încetinesc procesele de îmbătrânire.

7. Ajută la scăderea în greutate
Consumată înainte de micul-dejun, apa cu usturoi pune procesele digestive în mișcare. Nu uitați să adăugați suc de lămâie și eventual apă caldă în loc de apă rece.

Sulful din usturoi are efect antiinflamator și împiedică mărirea celulelor de grăsime. Ameliorează balonarea, durerile de stomac și diareea. Reduce pofta de mâncare. Nu consumați usturoi dacă aveți leziuni, ulcere, iritații stomacale, aciditate mare sau o sensibilitate crescută.

8. Detoxifică organismul, întărește imunitatea
Compușii bogați în sulf ajută la eliminarea toxinelor din corp. Usturoiul reduce de asemenea simptomele de intoxicare. În plus, întărește imunitatea și ne protejează de răceală, gripă și alte boli. Este un antibiotic natural.

9. Curăță pielea
Ca urmare a detoxifierii cu usturoi, și pielea se curăță și devine mai sănătoasă. Dacă vă confruntați cu acnee, eczeme, psoriazis, dermatite sau diverse alergii, consumați mai des usturoi. Proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante și antibacteriene vor fi utile în problemele pielii.

Distribuie pe: