In fiecare an, pe 26 decembrie sarbatorim Soborul Maicii Domnului, o sarbatoare importanta din Calendarul Ortodox, plina de traditii si obiceiuri. Aceasta este una dintre cele mai importante praznice inchinate Fecioarei Maria, una dintre cele cinci mari praznice ale Calendarului Ortodox si, totodata, una dintre cele mai vechi sarbatori dedicate Maicii Domnului.

Conform traditiei, pe 26 decembrie, in ziua urmatoare Craciunului, are loc adunarea cereasca alaturi de adunarea pamanteasca in jurul Fecioarei Maria, astfel incat multi oameni merg la Biserica pentru a se ruga in a doua zi de Craciun.

Traditii si obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

Ce trebuie sa facem pe 26 decembrie pentru a ne merge bine tot anul? In primul rand sa ii vizitam pe cei dragi.

Fie ca vorbim de rude indepartate, prieteni de familie, sau rude apropiate, traditia spune ca trebuie sa ne reunim cu ele de Soborul Maicii Domnului.

Pentru cei care nu sunt alaturi de noi insa, putem transmite o urare, sau o felicitare de Soborul Maicii Domnului.

O alta traditie importanta este cea legata de nasi. Mai exact, membrii ai familiei trebuie sa mearga in vizita la acestia cu un colac traditional.

Ce contine acesta? Trei sticle de vin, doua sticle de tuica, patru paini, dar si diferite preparate traditioanale de Craciun precum o friptura de porc, carnati si nu numai.

In momentul in care finii ajung la nasi, acestia le saruta mana acestora si se imbratisata de trei ori, conform traditiei.

5 lucruri pe care nu trebuie sa le faci de Soborul Maicii Domnului

Daca am aflat ce este bine sa facem de Soborul Maicii Domnului, trebuie sa stim ca sunt si cateva lucruri interzise. Astfel, daca vrei sa ai un an plin de bunastare, noroc si sa fii fericit de toate cele rele, evita sa faci aceste cinci lucruri pe 26 decembrie.

In primu rand, de Soborul Maicii Domnului barfa, dar si jignirile sunt interzise, fie ca sunt facute intentionat sau nu.

De asemenea, un alt lucru pe care nu trebuie sa il faci pe 26 decembrie este sa muncesti. Traditia spune ca cei care ajung sa munceasca in a doua zi de Craciun nu vor mai avea nicio zi libera in tot restul anului.

Un alt treilea lucru interzis in aceasta zi de mare sarbatoare este legat de treburile casnice. Nu se da cu matura in niciun caz pe 26 decembrie si nici nu se sterge praful.

De asemenea, de Soborul Maicii Domnului este complet interzis sa speli rufe, regula care se aplica si in cazul altor mari sarbatori crestine.

O alta traditie le vizeaza pe tinerele care nu sunt casatorite. Acestea nu au voie sa coasa pe 26 decembrie, sau sa faca alte treburi de acest fel. In caz contrar, risca sa ramana singure tot anul.

Distribuie pe: