A fost un copil special

Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi cel mai iubit sfânt al Bisericii ortodoxe. Este cinstit în fiecare an pe data de 6 decembrie. Conform cărţilor bisericeşti, Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Pătară, din Grecia, într-o familie bogată şi credincioasă. De origine grecească (Nikolaos), numele său este format din două cuvinte: nike, „victorie “(de la nikao, „a învinge “), şi laos, „popor “, care ar putea fi interpretat ca „victorie obştească”.

Potrivit Tradiţiei, Nicolae a fost un copil minunat. Se hrănea numai din sânul drept al mamei sale, iar în fiecare zi de miercuri şi de vineri, mânca o singură dată şi numai după apusul soarelui. Se mai spune că după moartea părinţilor săi, din cauza unei epidemii, el şi-a împărţit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptăţiţi şi al celor săraci.

Tot el a fost acela care a salvat cele trei surori al căror tată ar fi vrut să le împingă spre prostituţie, din cauza sărăciei. Astfel că le-a dăruit fiecăreia o sumă însemnată de bani şi le-a ferit astfel de viaţa în desfrânare

Este ocrotitorul marinarilor şi al tuturor celor care călătoresc

Sfântul Nicolae a avut de mic dorinţa de a sluji biserica şi s-a hotărât să plece să se închine la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei sale, pe mare a avut loc o furtună puternică. Toţi cei prezenţi în corabie se gândeau că vor muri, dar Sfântul Nicolae având o credinţă foarte puternică, a reuşit prin rugăciuni să îmblânzească marea. Apoi, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor şi al tuturor celor ce călătoresc.

După ce s-a întors din Ierusalim s-a retras într-o mănăstire şi, la scurt timp, a fost hirotonit preot. Se spune că Dumnezeu I s-a adresat în timpul rugăciunii şi că i-a cerut să se întoarcă printre oameni pentru a-i sluji mai bine. Astfel că el a decis să meargă în cetatea Mira, unde a fost numit arhiepiscop. Deşi nu a dorit această funcţie, se spune că Mântuitorul i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia şi îndemnându-l să primească această funcţie.

Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic, ce a avut loc în anul 325, la Niceea. La acest sinod a fost combătută învăţătură greşită a lui Arie, preotul din Alexandria, care mărturisea că Fiul nu este deofiinta cu Tatăl, ci este o primă creatură a Lui. Se spune că Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învăţătura sa greşită şi de la această palmă a Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în 5 decembrie, celor neascultători să li se dea o joardă în semn de avertisment.

Sfântul Nicolae ocroteşte casa

Se spune că era mai demult un om sărac, atât de sărac că nu avea ce să mănânce. Era văduv şi bolnav şi îşi ducea zilele de pe o zi pe alta muncind la câte cineva prin sat. Într-o zi de iarnă, aproape mort de foame s-a dus la cârciumarul din sat să îi ceară pe datorie o pâine, dar acesta nu i-a dat.

Bietul om s-a întors acasă şi a văzut într-un colţ o icoană veche a Sfântului Nicolae pe care s-a hotărât să o dea cârciumarului pentru o pâine. Acesta s-a învoit până la urmă şi i-a dat. Cârciumarul a dus icoana acasă, dar copiii lui au legat-o cu o aţă şi o târau prin casă, jucându-se. Un om sărac a vizitat cârciumarul şi a văzut ce se întâmpla cu icoana.

I-a plătit o sumă modică şi a luat-o acasă la el. Cum era slugă la un boier, şi-a pus-o deasupra patului pentru închinăciune. Odată, boierul a plecat cu întreaga familie pentru a se aproviziona şi cum nu mai era nimeni, casa a fost vizitată de hoţi. Aceştia au găsit de toate de furat şi au vrut să ia şi icoană, dar când au atins-o, mâinile le-au rămas încleştate pe ea şi astfel au fost prinşi de boier.

Noroc pentru recolte

Pentru a avea recolte bune în anul care urmează, există datina ca în seara de Sfântul Nicolae, tinerii să colinde prin sat pentru a primi în dar fasole, cartofi, porumb etc. Dacă gazdele nu vor să dea, se spune că acest fapt atrage ghinion. De asemenea, a doua zi după Sfântul Nicolae se fac slujbe de pomenire a morţilor de moarte năpraznică (înecaţi, omorâţi, bătuţi, mâncaţi de animale sălbatice) şi cei dispăruţi fără urmă.

Ritual pentru căsătorie

Se spune că fetele nemăritate obişnuiesc să facă un ritual pentru a-şi găsi perechea. Păstrează o porţie de colivă făcută de ziua Sfântului Nicolae până pe 1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile, pusă în faţa celor două icoane a sfinţilor.

De sfântul Vasile, coliva se mănâncă după ce a fost spusă rugăciunea sfântului, înainte de a mânca orice altceva. Se spune că acest ritual este foarte puternic şi fetele se mărită în câteva săptămâni de la efectuarea lui.

Sfântul Nicolae iubeşte copiii

În seara de 5 spre 6 decembrie, copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae. Ei îşi pregătesc ghetuţele de cu seară, iar în timpul nopţii, sfântul le pune dulciuri şi fructe în ele, dacă au fost cuminţi. Dacă nu au fost chiar cuminţi, pe lângă cadouri, copiii mai găsesc şi o nuieluşă în ghete, ca îndemn spre îndreptare.

Distribuie pe: