România află joi dacă va fi primită în Schengen. Negocierile pentru aderare vor fi duse până în ultimele clipe dinaintea votului

Austria şi Olanda au votat împotriva României şi Bulgariei

România şi Bulgaria s-au lovit de opoziţia Olandei şi Austriei, în timp ce Croaţia a beneficiat de sprijin unanim şi a devenit oficial cel de-al 27-lea membru cu drepturi depline a Spaţiului Schengen.

Anterior, Olanda îşi exprimase opoziţia faţă de intrarea Bulgariei, în timp ce Austria s-a exprimat clar împotriva României şi Bulgariei. De altfel, oficialii olandezi au subliniat că în continuare se opun doar Bulgariei, votul împotriva României fiind conjunctural, dat fiind că cele ţări au fost supuse votului la pachet şi nu separat.

Rezultatul votului a fost 25-2 în favoarea aderării României şi Bulgariei, dar pentru aderarea la Schengen era nevoie de unanimitate.

Germania şi Luxemburg ameninţă Austria

Surse de la Bruxelles afirmă că situaţia a luat o întorsătură neaşteptată în cadrul Consiliului JAI, Germania şi Luxemburg făcând presiuni pentru acceptarea României în Schengen.

Cele două ţări pun presiune pe austrieci pentru a accepta România, ameninţând că în caz contrar vor vota împotriva Croaţiei, susţinută puternic de Viena.

“Am auzit că Germania şi Luxembrug ameninţă că vor bloca accesul Croaţiei dacă nu se renunţă la obiecţiile faţă de accesul Bulgariei şi României”, a scris pe Twitter Jack Parrot, care este jurnalist care a lucrat pentru Deutsche Welle şi Euronews.

Peste 70% dintre români cred că sunt îndeplinite criteriile de aderare la Schengen

Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile şi până la urmă va fi primită în spaţiul Schengen, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia potrivit căreia “România a îndeplinit toate criteriile şi va fi până la urmă primită în Schengen”, 72,4% dintre cei intervievaţi s-au declarat de acord, 22,1% dintre aceştia şi-au exprimat dezacordul, iar 5,6% au precizat că nu ştiu sau nu au răspuns.

Faptul că România nu este în Schengen reprezintă o dovadă că ţara noastră este tratată ca un membru de rangul al doilea în cadrul UE, a reprezentat o altă afirmaţie cu privire la care respondenţii au fost chestionaţi. Peste trei sferturi (77,6%) dintre români s-au declarat de acord cu această afirmaţie, 19,3% dintre ei şi-au manifestat dezacordul, iar 3% au explicat că nu ştiu sau nu au oferit un răspuns.

Ministrul francez de Interne şi-a reafirmat sprijinul pentru România

Franţa doreşte integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe, a spus ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, la sosirea la Consiliul JAI.

“Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene”, a spus ministrul francez.

“Trebuie să încurajăm aceste eforturi şi spunem că, dacă vrem să limităm ruta balcanică de migraţie, trebuie să putem deschide spaţiul Schengen şi să gestionăm bine frontierele exterioare, aşa cum o fac românii, bulgarii şi croaţii”, a adăugat Gerald Darmanin.

Distribuie pe: