UPDATE ORA 19:49 – ”În ziua de 12.03.2023, 19:44:22 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 52km SE de Sfantu-Gheorghe, 57km E de Brasov, 62km NV de Buzau, 66km V de Focsani, 76km N de Ploiesti.” A TRANSMIS INFP.

UPDATE – Magnitudinea seismului a fost actualizată la 3.7 grade pe scara Richter. Deși cutremurul a fost mic, conform mărturiilor de mai jos acesta a fost resimțit destul de puternic în zonele în care s-a produs.

Un cutremur de 4.0 grade pe scara Richter s-a produs în România în urmă cu puțin timp, conform EMSC.

Deși a fost o magnitudine slabă locuitorii din jurul Drobetei Turnu Severin au scris în masă pe aplicația de monitorizare a cutremurelor că au resimțit seismul.

Iată ce au scris oamenii în aplicație la doar câteva minute după ce cutremurul s-a produs

Din cauza numărului mare de accesări site-ul INFP a picat.

Din mesajele transmite de cetățeni pe rețelele sociale oamenii s-au speriat după seismul de astăzi chiar dacă magnitudinea nu a fost mare. Conform cetățenilor cutremurul s-a simțit destul de tare în zona în care s-a produs.

România este una dintre țările cele mai expuse riscului de cutremur din UE. Un seism mare ar provoca pagube de zeci de miliarde de euro

Un eventual cutremur asemănător celui care a avut loc în România în 1977 ar provoca pagube de ordinul zecilor de miliarde de euro. Sute de mii de oameni ar rămâne fără locuințe, avertizează reprezentanții Băncii Mondiale, care nu fac însă nicio referire la numărul celor care și-ar pierde viața.

Mare parte din populația României se află în zone cu risc seismic ridicat. Vulnerabile în această privință sunt și serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii precum și 60-75% din activele fixe ale țării care au o contribuție semnificativă la produsul interne brut, de până la 80%.

Cercetătorii estimează că dacă România ar fi lovită de un cutremur la fel de puternic precum cel din 1977 pagubele economice ar fi de zeci de miliarde de euro, mii de oameni ar fi răniți, iar cei care și-ar pierde casele ar fi de ordinul sutelor de mii, spune Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.

Într-un interviu pentru Agerpres, ea spune că investiţiile în prevenţie şi pregătire sunt cei mai importanţi paşi pe care România trebuie să îi facă în contextul actual astfel încât fiecare cetățean să știe ce să facă în caz de cutremur și să îi poată ajuta și pe cei din comunitate care au nevoie.

În opinia reprezentantului Băncii Mondiale, autorităţile locale şi naţionale trebuie să stabilească infrastructura şi clădirile care sunt cele mai expuse riscului şi să le acorde prioritate pentru consolidare.

Distribuie pe: