ANM anunta un val de aer polar care va face vremea extrema in Romania in urmatoarea saptamana, in perioada 12-18 decembrie. Meteorologul Alina Serban a prezentat, la Antena 3, prognoza meteo pentru perioada urmatoare.

Potrivit meteorologilor, in cateva zile minimele vor deveni negative in aproape toata tara si ne asteptam sa coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade, in special in depresiuni.

Vor fi diferente mari de temperatura de pana la 30 de grade Celsius in Romania, in decurs de numai cateva zile.

„De maine, ne asteptam la schimbari bruste si semnificative in aspectul vremii, chiar de astazi as putea spune, pentru ca la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade in regiunile vestice, pana la 20-21 de grade in partea de sud-est a teritoriului.

„O masa de aer polar avanseaza repede in Romania”

Iata o diferenta foarte mare intre cele doua puncte cardinale, in conditiile in care o masa de aer polar, o masa de aer rece avanseaza foarte repede in zona tarii noastre si o va acoperi integral in intervalul imediat urmator.

La momentul acesta o regasim deja in regiunile vestice, cu deplasare rapida catre cele estice.

Aceasta masa de aer rece va determina pe de o parte, precipitatii, precipitatii cu transformare, de aceasta data, din forma lichida in forma solida.

Adica in regiunile intracarpatice Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, in aceasta seara si la noapte vom avea precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, iar in zonele montane mai mult ninsoare. Se va mai depune un strat de zapada consistent pe alocuri.

Mai mult decat atat, aceasta dislocuire de masa de aer se face si cu intensificari ale vantului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri in celelalte regiuni.

Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade in acest week-end

Aceasta masa de aer rece va persista cel putin in prima jumatate a saptamanii viitoare, va determina temperaturi mai scazute chiar decat in mod normal pentru aceasta perioada.

Vorbim de maxime chiar usor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade maine in partea de sud-est, unde astazi vorbim de peste 20 de grade, iar poimaine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decat atat, minimele vor deveni negative in aproape toata tara si ne asteptam sa coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precadere in depresiuni”, a spus meteorologul Alina Serban.

Distribuie pe: