Bunicii care stau cu nepoții ar putea primi bani din partea statului, chiar dacă îndeplinesc gratuit rolul de babysitteri. Este vorba despre un proiect de lege care acum se află în dezbatere la comsiile din Camera Deputaților și are susținerea mai multor partide. Ce sumă ar putea încasa bunicii.

Sumă propusă în proiectul de lege

Parlamentarii spun că această inițitivă ar fi potrivită în contextul în care România se confruntă cu o scădere a natilității, pentru că părinții nu mai au cu cine lăsa copiii acasă atunci când merg la serviciu. Astfel, proiectul de lege vine pentru a ajutate familille și pentru a ajuta parinții care vor să se întoarcă mai repede la muncă.

Despre această inițiativa de acordare a unei sume de bani pentru bunicii care au grijă de nepoți s-a discutat în Comisia pentru Muncă, una dintre comisiile din Camera Deputaților, astăzi, 7 februarie, dar o decizie în acest sens se va lua peste două săptâmâni. Suma propusă prin proiectul de lege este 1.500 de lei, informează Digi24. Proiectul de lege a trecut tacit de Senat, dar trebuie să primească vot și din partea deputaților.

Condiții pentru acordarea banilor pentru bunici

Banii pentru bunici se acordă doar dacă părintele aflat în concediu pentru creșterea copilului revine la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani prevăzută de lege, iar acordarea indemnizației către bunici nu va elimina stimulentul de inserție încasat de părintele care revine la muncă. Părintele va beneficia și de stimulentul prevăzut de legislația în vigoare.

Alte condiții obligatorii pentru acordarea indemnizației sunt ca bunicii să aibă domiciliul în România, să se afle în relații bune cu nepotul/nepoata și să aibă acordul părinților copilului pentru a-l îngriji.

Proiectul legislativ care prevede bani pentru bunci a mai fost discutat și în anii anteriori, dar acum pare să aibă susținerea mai multor partide, fie că este vorba despre UDMR, PNL sau PSD, care consideră că o astfel de măsură ar putea contribui la creșterea natalității în România.

populația României în 2021 a scăzut cu peste 5%, în raport cu 2011, și cu peste 12% în raport cu 2002. Astfel, s-a ajuns ca în 2021 populația din România să fie la nivelul celei din 1966.

Sursa – revistateo.ro

Distribuie pe: