Cei care îngrijesc vârstnici, fără să fie neapărat rude cu ei, vor putea cere o indemnizație de la stat, care va fi diferită de cea pentru asistenții personali, potrivit unui nou proiect de lege inițiat de Guvern care a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților.

Bani de la stat pentru cei care au grijă de vârstnici. Despre ce e vorba

În primul rând, se introduce termenul de îngrijitor informal (pe care îl regăsim în Legea 292/2011 a asistenței sociale), care este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională, potrivit avocatnet.ro.

Trebuie făcută diferența între acești termeni, îngrijitor formal și îngrijitor informal, astfel că îngrijitorii formali sunt calificați și certificați profesional, în timp ce îngrijitorii informali nu sunt.

Așadar, îngrijitorii informali (cei necalificați) care vor avea grijă de bătrânii din familie (și nu numai) vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu.

Se urmărește, astfel, acordarea de îngrijire la domiciliu vârstnicilor neputincioși, care nu se mai pot descurca singuri cu traiul zilnic, și pentru a împiedica trimiterea acestora la centre rezidențiale.

Măsura e într-un proiect de lege inițiat de Guvern care a primit recent un raport de adoptare la Camera Deputaților. Proiectul de lege, care va fi supus în curând votului decisiv al deputaților, va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

În prezent, Legea 17/2000 prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prevederea de mai sus va fi înlocuită și va permite îngrijitorilor informali (care nu trebuie să fie neapărat rude cu persoana vârstnică), care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă.

Iar, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru a salarizării, a mai relatat avocatnet.ro.

Distribuie pe: