Cojile de ouă – sursă naturală de calciu – 4 beneficii ale acestora

Oul este un super-aliment, însă puţini cunosc faptul că învelişul său aduce beneficii multiple, fiind o sursă importantă de calciu biovalabil, dens şi bine absorbit.

Cojile de ouă abundă în minerale, predominant fiind calciul, care se găseşte într-un procent de 90% ( fiecare ou de dimensiune medie are 750 – 800 mg de calciu). Alte minerale care se găsesc în proporţii semnificative în coaja de ou sunt zincul, fierul, cuprul, manganul, fosforul, fluorul, clorul, siliconul, sodiul, potasiul, zincul, gelatina, colagenul şi molibdenul. Totodată, proteina din coajă de ou este compusă din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina.

Coaja înseamnă 9-12% din greutatea totală a unui ou, iar aceasta conţine carbonat de calciu, un „ingredient” important al antiacidelor gastrice. Bogăţia ascunsă în coaja oului provine de la cele 27 de microelemente ce pot fi absorbite de organism.
Studiile au relevat faptul că, compoziţia cojilor de ouă este similară cu cea a dinţilor noştri. De aceea, cojile de ouă au capacitatea de a furniza calciul necesar pentru a remineraliza dinţii şi pentru a-i face mai puternici.

Cojile de ouă vă pot scăpa de multe probleme de sănătate, printre care amintim:

1. Dureri articulare

membranele de coajă de ou conţin substanţe precum glucozamina şi acid hialuronic care îmbunătăţeşte elasticitatea articulaţilor. Astfel, cojile de ou au fost şi sunt folosite în tratamentul artritei, fiind eficiente în scăderea durerilor articulare.

2.Osteoporoza

cojile de ou sunt eficiente şi în tratamentul displaziei congenitale de şold sau a osteoporozei. Studiile au arătat că pudra din coajă de ouă reduce durerea în osteoartrita, creşte mobilitatea şi opreşte pierderea densităţii osoase în cazul femeilor aflate în postmenopauză.

3. Tratează ulcerele şi gastritele

Carbonatul de calciu din coaja de ou acţionează ca un antiacid gastric, fiind un remediu eficient în tulburările gastrice, ulcere şi gastrite. Se spală coaja a două ouă, se mărunţeşte foarte fin, se adaugă trei linguri de suc de lămâie şi jumătate de pahar cu lapte cald. Acest amestec se consumă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

4. Detoxifică sângele

Mineralele ce se gasesc în coaja de ou contribuie la restabilirea lipsei de calciu de la nivelul sângelui. Spălaţi coaja a cinci ouă, mărunţiţi-o foarte fin şi adaugaţi praful obţinut în doi litri de apă. Beţi câte două pahare zilnic. Puteţi adăuga şi câteva picături de lămâie. Lichidul poate fi ţinut a frigider timp de 7 zile.

Cum se obţine pulberea din coji de ouă:

Spalăţi cojile de ouă în apă călduţă pentru a înlătura albuşul, având grijă să nu înlăturaţi membrana căci aceasta conţine nutrienţi importanţi. Scoateţi-le din apă şi puneţi-le la uscat la aer.
Odată ce cojile de ou sunt uscate complet, le puteţi adăuga într-un blender sau intr-o râşniţă de cafea pentru a obţine din ele o pudră (preferabil râşniţă de cafea).

Pudra obţinută poate fi depozitată într-un borcan de sticlă. Adăugaţi ½ de pudră de coajă de ou în băutura preferată, în lapte sau în smoothie-uri. Pentru a obţine o formă de citrat de calciu, puteţi turna peste cojile de ou sfărămițate puţin oţet de cidru de mere natural sau suc de lămâie.

Distribuie pe: