Ministrul Muncii, Marius Budai si presedintele Casei de Pensii, a spus la Antena 3 ce se va intampla cu cresterea pensiilor si salariilor de la 1 ianuarie 2023.

„PSD am pus pe masa o majorare echitabila, egala la valoarea punctului de pensie si in aceeasi anvelopa bugetara sa avem masuri, masuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.

Vorbim de cresteri de venituri, vorbim de masuri de sprijin pentru cei cu pensiile mai mici. In acest moment exista intelegerea ca atat maine cat si poimaine vom avea intalniri unde vom lua decizia finala, dupa care vom comunica. Si asta este un lucru foarte bun, pentru ca trebuie sa comunicam public si sa inchidem odata acest dialog.

Momentul intrarii in vigoare este clar agreat in coalitie 1 ianuarie 2023, deci aicea nu avem nicio problema. Celelalte pe scenarii le vom le vom agrea in coalitie si vom comunica. Eu cred ca este momentul sa avem putina decenta sa nu mai comunicam un public pe anumite scenarii, sa luam decizia si chiar sa trecem la implementare”, a explicat Marius Budai, pentru sursa citata mai sus.

Ministril Muncii, despre cresterea salariului minim

„Salariul minim in Romania este o hotarare de Guvern care de cateva zile este postata in transparenta publica pe site-ul Ministerului Muncii, o majorare a salariului minim pana la nivelul de 3000 de lei.

De la 1 ianuarie, discutam despre aceasta masura de vreo 2-3 luni de zile, am discutat in comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar si in consiliul national tripartit. Am mai avut vineri inca o discutie cu mediul de afaceri atat pe legea dialogului social, cat si pe majorarea salariului minim.

Suntem in situatia in care marti in sedinta de guvern, vom mai avea o discutie cu tot cabinetul, dupa care isi urmeaza cursul, pentru ca dupa postarea pe transparenta publica mai avem un test IMM de parcurs, mai avem o discutie in Comitet economic social. Sunt pasi de urmat, procedurali, astfel incat de la intai vigoare sa intre de la 1 ianuarie sa intre in vigoare”, a mai spus Budai.

Mai exact, potrivit proiectului incepand cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 18,145 lei/ora”.

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, 2.181.134 salariati vor beneficia de o crestere cu 17,6%, fata de luna decembrie 2022.

Presedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunt despre plata pensiilor majorate din ianuarie 2023

„Procedura urmareste ca stagiile de cotizare ale fiecarui pensionar sa fie foarte clar evidentiate, si anume in stagii de cotizare contributive, statii de cotizare asimilate si stagii de cotizare necontributive. (…)

Deci, practic, avem pensionari in plata care au iesit pe legea 19/2000 care s-a raportat la un stagiu de cotizare mai mic. Avem pensionari in plata care s-au iesit actual pe legea 263/ 2010 care a intrat in vigoare de la 1/ ianuarie 2011, unde raportarea se face la 35 de ani prin stagiu complet de cotizare.

Si din acest motiv avem cuantumuri diferite pentru ca calculul pensiei, calcului punctajului mediu anual s-a raportat la stagii de cotizare diferite, care erau evident in vigoare la vremea respectiva. (…)

In urma acestei recalculari, asta urmarim cu totii, ca acele pensii care sunt in interiorul aceluiasi numar de puncte si au un cuantum inferior celor care au iesit cu o pensie mai mare sa fie adus la acelasi cuantum”, a declarat presedintele Casei de Pensii la Antena 3.

Distribuie pe: