Un numar de peste 200 de replici au urmat cutremurului de magnitudine 5,7 produs marti in judetul Gorj, cel mai mare in aceasta zona seismica.

„Cele doua cutremure au fost resimtite pe o arie extinsa cuprinzand Oltenia, Banat, Hunedoara, partea de nord-est a Serbiei si de nord-vest a Bulgariei. Efectele cutremurelor au scazut semnificativ cu distanta. Sistemul de tip dublet seismic inregistrat zilele acestea reprezinta cea mai intensa activare a zonei de cand avem date despre aceasta regiune”, subliniaza INFP.

Ce au aflat seismologii dupa ce au studiat cutremurele toata noaptea: ”Nu s-a intamplat in ultimii 200 de ani!”

Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP, a spus cum s-au produs cutremurele puternice din Romania, zilele trecute, si ce s-ar putea intampla in perioada urmatoare.

”Este o zona seismica cunoscuta de noi, de seismologi. Are o activitate generala slaba si moderata de-a lungul timpului.

Ceea ce s-a intamplat ieri si alaltaieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activitati in zona, este practic cea mai mare activitate seismica inregistrata in decurs de vreo 200 de ani, de cand avem noi inregistrarile.

Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriza, deoarece calculele noastre indicau pentru aceasta zona o magnitudine maxima de 5,5. Deci practic s-a depasit aceasta magnitudine si in acelasi timp a fost si un soc dublu, pentru ca au fost doua cutremure cu magnitudini mari, peste cinci.

S-a mai intamplat o singura data in istorie, cu vreo 80 de ani in urma, in 1943, cand in zona a fost inregistrat un cutremur de 5,2. Este clar ca a fost o intensificare pronuntata a activitatii si bineinteles ca aceasta va schimba putin harta de hazard seismic pentru aceasta zona. Pentru viitor vom avea in vedere cutremure mai mari decat cele pe care le stiam noi. Cred ca o magnitudine de pana in 6 se va estima.

Aceste cutremure apar pe un fond pe care este foarte greu sa il previi. Se poate intampla, la un moment dat, sa ai un cutremur mai mare intr-o zona, nu vorbesc acum de Romania, in care chiar nu sunt prevazute”, a explicat Mircea Radulian.

Distribuie pe: