Iată o vorbă pe care n-am știut a o judeca, cum trebuie, când eram mai mică și când o auzeam pe mama spunând cu o oarecare amărăciune în glas, ….”numai mamă să nu fii”!

Ce să înțeleg, că este dificil să fii mamă încât te face să ai această îndoială filozofică care atestă că sunt multe situații din care o mamă adevărată iese cu greu?!

În mod sigur, da! Asta spune ceva, însă, despre toate femeile mame din lume că, a da viață, este o calitate pe care Dumnezeu a împărțit-o cu eternul feminin. Și nu este doar o opțiune ci este un act responsabil față de ce urmează să se întâmple cu viața pe care ai generat-o ca femeie!

Dar, repet, asta știu acum, ce știam atunci, și este valabil și acum, era mult mai simplu și la îndemnâna minții mele de copil dintr-o familie de țărani și care zicea cam așa, mama te hrănește, te spală, te piaptănă, te învață cuvinte noi, îți rabdă și îți îndeplinește dorințele, te iartă de toate greșelile și te ajută să nu mai faci, te duce pe drumul vieții de la nașterea ta până când ea dispare și chiar și de acolo de unde se află continuă, dacă în viață a funcționat pe principiul vorbei, ..”numai mamă, să nu fii”,să te ghideze, nu puțini sunt aceia care trăiesc după modelele ce i-au format în familie!

Este un personaj angajat nelimitat la instituția familiei, mama, și niciodată plătit pe măsura efortului pe care îl face; în același timp este și o alegere pe care femeia ce vrea să fie mamă o face, conștientă fiind, cel puțin în teorie, de toate aceste viitoare consecințe care îi dau statutul acela special asupra creațiilor ei; de aceea este dureros să fii mamă și să trebuiască să iei decizii pentru viețile celor care, mai devreme sau mai târziu, te vor judeca sau îți vor mulțumi pentru ceea ce ai făcut!

”Numai mamă, să nu fii”, este o expresie ieșită din multă implicare soldată pe parcursul ei și cu eșecuri, nu toate mamele reușesc să fie ca în poveștile cu mame eroine ce se sacrifică pentru copiii ei, dar asta dovedește, încă odată, că excepțiile confirmă regula! La urma urmei, mama-i numai una, se spune în popor, pe bună dreptate, și justifică, pe deplin proverbul nostru, ”Numai mamă, să nu fii”. Imaginea mamei rămâne icoană în sufletele majorității copiilor din lume, și așa trebuie să rămână, nu-i așa?!

Autor: Vasilica Ghiță Ene

Distribuie pe: