Ne aflam in a treia saptamana de crestere rapida a numarului de infectii respiratorii si gripa, iar medicii atrag atentia ca pentru fiecare caz inregistrat oficial, exista inca cinci sau sase nedepistate. Din acest motiv, autoritatile se pregatesc sa declare epidemie de gripa in Romania, ceea ce va duce la noi restrictii pentru populatie.
Numarul de viroze creste rapid, iar proportia de cazuri de gripa care sunt diagnosticate depaseste 10%
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila: „Ne aflam in a treia saptamana de crestere rapida a numarului de viroze respiratorii si implicit de cazuri de gripa, iar procedura care este stabilita de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca in aceasta situatie, dupa o crestere de trei saptamani consecutive, sa putem sa discutam despre o epidemie de gripa”, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
Cand va fi declarata epidemia de gripa
Ultimele date ale Institutului National de Sanatate Publica arata ca, in Romania, in saptamana 19-25 decembrie, au fost raportate la nivel national 140.688 de cazuri de viroze respiratorii acute fata de 101.059 cu o saptamana inainte si 2.685 de cazuri de gripa clinica, fata de 1.644, in saptamana anterioara.
Ministrul Rafila nu exclude ca actualul val de viroze respiratorii sa duca la limitarea accesului in spitale pentru apartinatori si utilizarea echipamentelor de protectie pentru limitarea transmiterii virusurilor. Decizia urmeaza a fi luata de fiecare manager de spital in parte.
Potrivit lui Rafila, la inceputul saptamanii viitoare, dupa analizarea datelor care vin din tara, vom sti daca in Romania este sau nu epidemie de gripa.
„Asteptam cifrele de maine, se face bilantul. E foarte probabil sa avem a treia saptamana de crestere consecutiva. In functie de situatia de joi se va declara epidemia de gripa. Nu se introduc restrictii, se iau masuri in spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cat va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica masurile pentru protectia personalului medical si a pacientilor, inclusiv masca in interior, screening epidemiologic.
Orice persoana care e racita trebuie sa evite se revina in colectivitate pana la disparitia simptomelor. Cel mai important e sa fii izolat, sa nu transmiti mai departe infectia respiratorie.
Colegii mei au recomandat ca antibioticele sa nu fie utilizate in infectiile virale, iar pacientii sa se prezinte la unitatile de primiri urgente in cazurile medii si grave. Cei cu forme usoare trebuie sa se adreseze medicilor de familie, sa nu aglomereze camerele de urgente”, a declarat Alexandru Rafila.