Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici, din România. Cât de curând, s-ar putea ca această categorie să primească un supliment la pensie în special pentru plata facturilor.

Se dă a 13-a pensie. Peste 4,4 milioane de pensionari ar putea primi în prima lună a anului un venit total 4.000 de lei, potrivit unei propuneri a PSD. Este vorba despre 95% din numărul total al pensionarilor. Este o variantă asumată public de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.

La începutul acestui an, de un astfel de ajutor au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.

Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei ar putea primi în luna ianuarie în plus 1500 de lei, pentru un total de 4000 de lei. De asemenea, cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească în ianuarie un ajutor de 2200 de lei, astfel că totalul va ajunge tot la 4000 de lei.

„Pensiile nu cresc cu același procent pentru toată lumea”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi. „Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

După scumpiri şi criză energetică, românii au parte şi de veşti bune: din ianuarie 2023, vor primi mai multe majorări.

Este vorba de majorări la pensii, alocaţii, ajutor pentru facturi, pentru mâncare ori pentru lemne.

Se dă a 13-a pensie. Ce alte majorări vor primi românii din ianuarie 2023:

Alocaţiile: creştere 5,1%; Pensiile: 15% creştere fără ajutor sau

11,92% creştere plus ajutor = 4.000 lei, adică a 13-a pensie. (ianuarie)

Luni este o nouă şedinţă a Coaliţiei de guvernare pentru stabilirea detaliilor legate d emajorarea pensiilor şi compensarea facturilor la energie.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbeşte din nou despre o majorarea diferenţiată a pensiilor, de anul viitor, avansând ideea alocării unei„ anvelope” de 15% pentru majorarea bugetului pensiilor, concomitent cu majorarea diferenţiată a veniturilor pensionarilor.

„Stabilim împreună o anvelopă, respectiv de 15% efortul bugetar, care reprezintă 15 miliarde de lei, şi în această anvelopă venim şi mărim diferenţiat, în funcţie de venituri. Mi se pare foarte corect, pentru că în momente de criză, în momente speciale, nu putem să rămânem captivi ai unui şanţ sau unui cerc restrâns şi să avem aceeaşi abordare”, afirmă liderul social-democrat. De partea cealalta, PNL susţine majorarea uniformă a punctului de pensie

Distribuie pe: