Foarte mulţi oameni, aproximativ 40 de migranţi, printre care un bebeluș de câteva luni, au murit după ce ambarcaţiunea lor a naufragiat nu departe de oraşul italian Crotone, în regiunea Calabria (sud), au anunţat duminică media italiene.

28 de cadavre au fost recuperate duminică dimineața, multe dintre ele fiind aduse de valuri pe o plajă turistică din apropiere de Steccato di Cutro, în timp ce altele au fost găsite în mare.

Update

UPDATE ORA 15:42 – „În prezent, 80 de persoane au fost recuperate în viață, dintre care unele au reușit să ajungă singure la țărm după naufragiu, iar 43 de cadavre au fost găsite de-a lungul coastei”, se arată într-un comunicat al pazei de coastă emis la sfârșitul dimineții.

„Zeci și zeci de oameni au murit înecați, inclusiv copii, mulți fiind dați dispăruți. Calabria este în doliu pentru această tragedie teribilă”, a spus Roberto Occhiuto, președintele regiunii.

Potrivit gărzii de coastă, ambarcațiunea transporta aproximativ 120 de persoane și s-a rupt pe stânci la câțiva metri de coastă, iar pompierii au susținut chiar că la bord se aflau „mai mult de 200 de persoane”.

Imaginile filmate de poliția italiană au arătat resturi de lemn împrăștiate pe o sută de metri de plajă, numeroși salvatori veniți la fața locului și supraviețuitori ce așteptau să fie transferați la un centru de primire.

Exprimându-și „profunda tristețe”, șefa guvernului Giorgia Meloni a declarat într-un comunicat că este „criminal să pui pe mare o ambarcațiune de 20 de metri cu 200 de persoane la bord și cu o prognoză meteo nefavorabilă”.

„Guvernul s-a angajat să prevină plecările, și odată cu ele acest tip de tragedie, și va continua să facă acest lucru, cerând în primul rând cea mai mare colaborare a statelor de plecare și de origine”, a afirmat Meloni.

Potrivit postului de televiziune RAI, barca „s-a rupt în două”. Cei de la bord „nu au avut timp să ceară ajutor”, spun sursele citate de televiziunea națională. Acest nou naufragiu intervine la numai câteva zile după ce Parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă.

„Este ceva ce nu am vrea să vedem niciodată. Marea continuă să returneze cadavre. Printre victime se numără femei și copii. Se pot vedea rămășițele bărcii pe 200-300 de metri de coastă. Au mai avut loc debarcări, dar niciodată nu s-a întâmplat o asemenea tragedie”, a declarat Antonio Ceraso, primarul din Cutro.

Se crede că vasul a plecat din Turcia, iar persoanele de la bord proveneau din Iran, Pakistan și Afganistan.

Mesaj transmis de Giorgia Meloni

Organizaţiile caritabile susţin însă că migranţii pornesc la drum oricum, fără a aştepta apropierea unor nave de salvare. Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la şi mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaţilor

„Prim-ministrul Giorgia Meloni şi-a exprimat profunda tristeţe pentru atât de multe vieţi omeneşti curmate de traficanţii de fiinţe umane.

Guvernul (italian) s-a angajat să prevină plecările (de migranţi) şi odată cu ele producerea unor astfel de tragedii şi va continua să facă acest lucru, cerând în primul rând colaborare maximă din partea ţărilor de origine şi a celor de unde pleacă migranţii”, se arată în comunicatul de presă al guvernului italian.

Sursa – revistateo.ro

Distribuie pe: