Un nou seism a zguduit Turcia, după seria de cutremure care s-a soldat cu 47.000 de morți în această țară și în Siria.
Noua mișcare tectonică s-a produs joi în regiunea Hatay, la o adâncime de 10 kilometri, și a avut magnitudinea 5, relatează Antena 3 CNN. Epicentrul seismului a fost în zona localității Defne.
Într-o declarație acordată corespondentului agenției Anadolu, guvernatorul Hatay, Rahmi Dogan, a declarat că echipele de salvatori au continuat să cerceteze terenul după cutremur și a precizat.
„Nu există nicio situație semnificativă în afară de prăbușirea câtorva clădiri avariate”, a menționat oficialul turc.
Luni, alte două replici au zguduit Turcia și Siria și au ucis încă opt persoane, rănind alți 300 de oameni.
După cutremurele puternice din 6 februarie, autoritățile din Turcia au constatat că zona Hatay – cea mai afectată – a fost distrusă în proporție de 75%.
AVERTISMENT. Profesorul Mărmureanu arată spre ce zone ar putea „migra” valul de cutremure din Oltenia
Cod roșu, dacă-i putem spune așa, de cutremure produse în Oltenia, și în special zona Gorjului, în ultimele două săptămâni. Au fost peste 800 de seisme, de intensitate mică, totuși, dar care chiar și așa îi îngrijorează pe specialiști.
Printre aceștia, și profesorul Gheorghe Mărmureanu, specialist în seismologie.
Mărmureanu: „Pot ajunge rapid în zona Hunedoarei”
Fost director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu afirmă că valul de cutremure din Gorj ar putea migra spre alte zone din țară.
„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.