Ocazional, in anumite momente ale vietii, fiecare dintre noi ne-am simtit tristi, abatuti, suparati. Dar, aceste trairi au fost scurte si de obicei au disparut dupa cateva zile.
Cand vorbim, insa, de existenta depresiei, vorbim despre o stare care interfereaza cu viata de zi cu zi si care cauzeaza suferinta atat pentru tine cat si pentru cei apropiati tie, care tin la tine. Ce este, asadar, depresia?
Depresia este o tulburare destul de comuna, des intalnita dar extrem de serioasa pentru a nu ne lasa indiferenti ci dimpotriva, pentru a ne provoca sa o tratam cu maxima seriozitate.
Din nefericire, multi dintre cei care sufera de depresie, nu solicita niciodata ajutor. Desi, majoritatea, chiar si cei care au cele mai severe forme de depresie, pot sa se simta mai bine cu ajutorul tratamentului potrivit.
Cauzele depresiei
Cel mai adesea, depresia este cauzata de o combinatie de factori: genetici, biologici, de mediu si psihologici.
Tulburarile depresive sunt afectiuni ale creierului. Tehnologiile de imagistica a creierului precum rezonanta magnetica (MRI), au aratat cum creierul persoanelor care sufera de depresie arata diferit fata de cel al persoanelor fara depresie.
Acele parti ale creierului responsabile de dispozitie, gandire, somn, apetit si comportament, apar ca fiind diferite. Aceste imagini, insa, nu explica si de ce apare depresia, deasemenea, ele nu pot fi folosite nici pentru a diagnostica depresia.
Unele forme ale depresiei sunt transmise ereditar. Dar, depresia poate aparea, deasemenea, si la persoanele fara istoric familial de depresie.
Care sunt semnele si simptomele depresiei?
Tristete persistenta, anxietate, sentimentul de “gol interior”; sentimente de deznadejde si pesimism; sentimente de vinovatie, neajutorare, ca si cand nimic nu mai merita, nu mai are rost, sens, semnificatie.
Iritabilitate si neliniste, agitatie; Pierderea interesului pentru activitatile, hobbyurile care inainte ofereau placere, inclusiv sexul.
Oboseala si pierderea energiei; Dificultati de concentrare, de amintire a detaliilor, amanarea si evitarea luarii deciziilor.
Insomnia, trezirea mult mai devreme decat de obicei dimineata sau hipersomnia, somn excesiv;
Mancat compulsiv sau dimpotriva, lipsa apetitului, a poftei de mancare; Ganduri de suicid sau chiar tentative suicidale;
Dureri de cap, crampe, dureri ambdominale, probleme digeive care nu dispar in urma tratamentului medical.